Mощно земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер в района на Хелимхан, окръг Малатия, централна Турция, е регистрирано снощи в 22.04 часа. Това се посочва в изявление на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството (AFAD). Дълбочината на земетресението е измерена на 15.05 километра. Усетено и в околните провинции.

Трусът е станал на 62 км североизточно от Даренде, Турция, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC), пише "Марица".

Други агенции информират, че земетресението е било с магнитуд 4,6 - това са обсерваторията Кандили и Института за изследване на земетресенията в Истанбул (KOERI-RETMC). Германският изследователски център за геонауки (GFZ) го посочва с магнитуд 4,5.

Няма данни за жертви. Трусът не е причинил значителни щети, но е бил усетен от много хора като лека вибрация в района на епицентъра.

Трусът е усетен силно в окръжния град Малатия (441 800 жители), разположен на 92 км от епицентъра. Някои хора са напуснали бързо жилищата си в паника.