Министерството на вътрешните работи предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза.

Това съобщиха от ведомството.

Според прогнозата на НИМХ–БАН за 26 и 27 юни се очакват интензивни валежи на места до 50-70 л./кв.м., придружени с гръмотевични бури и условия за градушки.

Обявен е жълт код за областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София област, София град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич и оранжев код за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково.

Най-голяма е вероятността за валежи в следобедните часове, вечерта и през нощта срещу сряда.

Според прогнозата за времето е възможно да има значителни по количество валежи в западната половина от страната, а интензивни (за кратко време значителни количества) - в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изготвени и изпратени писма до областните управители, в които са дадени указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места. Има се предвид и осигуряването на информация за съответните водни обекти.

В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт при необходимост. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт, основните съставни части на ЕСС за прогнозите за очакваните опасни явления и за проследяване на динамиката на метеорологичната прогноза.

Безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;

- да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

- задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

- да подготвят документите си;

- да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;

- да се осведомяват от националните медии за ситуацията в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

- да не влизат в подлези, включително метро;

- когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

- ако се намират в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.

Подробни правилата за поведение и действие при наводнение може да прочетете на сайтовете на ГДПБЗН, МВР, pojarna.com, както и в прикачените материали.

Междувременно началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разпореди повишаване готовността за действие на формированията от Българската армия за овладяване и/или преодоляване на последствията от наводнения.

Командирите, имащи в състава си специализирани модулни формирования, следва да извършат преглед на плановете за оказване помощ на населението при наводнения, да проверят състоянието на техниката, екипировката и оборудването, заделени за подобни случаи, както и да оповестят личния състав и готовността му за действие.

В разпореждането на началника на отбраната се посочва също, че командирите следва да осъществят контакт с органите на местната власт и структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, уточниха от Министерството на отбраната.