Продължава работата по отстраняване на щетите, нанесени от наводненията следствие от проливните дъждове и силния вятър вчера.

Бедствено положение е обявено в благоевградските общини Гърмен, Симитли, Петрич, Благоевград и Кресна, както и в смолянските общини Неделино, Рудозем, Девин и Смолян, пише БНР.

Придошлите води на реки на места отнесоха водопроводи и мостове, подкопаха пътища, наводниха сгради и земеделски земи.

Пет общини в Благоевградска област са в бедствено положение - тази в областния център, също Симитли, Петрич, Кресна и Гърмен.  В момента  се провежда спешно заседание при областния управител с кметовете на бедстващите общини.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков поиска спешни законодателни промени за поддържането на речните корита и дигите, както и осигурено финансиране на областните управи за тези отговорности.

Тази вечер се провежда спешно заседание с кметовете на бедстващите общини и държавните институции, ангажирани към преодоляване на последствията  от обилните валежи и наводненията.

Опасните дъждове отминаха, но останаха тежките последствия- скъсани водопроводи, десетки населени места без вода и електричество, отнесени мостове, пътища, подпорни стени и цели улици, наводнени сгради.

Общините заявиха, че сами няма да се справят с пораженията.

Постепенно се нормализира ситуацията в Симитли и Благоевград, все още е сериозно положението в Гърмен, Петрич и Кресна:

„Полагаме всички усилия в най-кратък срок - от днес вечерта, най-късно утре сутринта, където няма вода, тя да бъде доставена и да няма режим на водата. Още от утре на министрите, които имат пряко отношение към решаването на тези проблеми, ще бъде поставен въпросът. Мисля, че ще бъдат покрити голяма част от щетите, които се нанесоха в нашите общини“, посочи Николай Шушков.

В момента се описват щетите, след което ще бъдат направени и заявките  за финансова помощ от държавата.

Пораженията, които причиниха придошлите води на Места и Струма, както и на някои планински реки,  поставят остро въпроса за състоянието на речните корита и дигите, категоричен бе Николай Шушков, който настоява  за повече правомощия на областните управи, както и за финансиране на дейностите.

Бедствено положение остава в сила и в Смолян и още три общини в областта. Обстановката се усложнява след обилния снеговалеж днес.

Въведени са множество ограничения по пътищата, а следобед свлачище затвори главния път Смолян - Мадан в участъка преди с. Подвис. В момента участъкът се разчиства.

В бедствено положение остават общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян. Нормализира се обстановката в общините Борино и Мадан.

След обилния снеговалеж възникнаха проблеми с електрозахранването и ограничения по пътищата.

 пътят през Триградското ждрело е прекъснат на две места и е затворен, като остават откъснати от света 4 села – Триград, Кестен, Жребево и Водни пад. Кметът на Триград Емил Гугушев каза:

"Чакаме част от трасето да бъде запълнена, но пътят си остава проходим само за "Гражданска защита", линейки. На обяд сме заредили с хляб, продукти, вода е раздадена. Аз в момента разкарвам води и лекарства за възрастните хора".

Разчистването след проливния дъжд продължава и в област Кърджали. Сред най-засегнатите общини са Кирково и Ардино, където беше въведено частично бедствено положение.

Повече от 50 часа без ток е граничното с Гърция село Горски извор. Аварирал е 20-киловолтов далекопровод и ако повредата не бъде отстранена скоро, в селото ще бъде осигурен ток чрез генератор.

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман описа за БНР щетите в неговата община:

"Подкопан е пътят между Дрангово и Чичово. Правим всичко възможно, ангажирали сме техника, отиват на оглед и в рамките на може би цяла седмица ще се мъчим да възстановяваме тези пътища".

Тази вечер третокласният път, който свързва Смолян, Ардино и Кърджали беше временно затворен за камиони с тегло над 12 тона с ремаркета и полуремаркета поради обилния снеговалеж.

Частично бедствено положение беше обявено и в Садово, Пловдивско, където дигата на река Чая е пробита на 3 места.

Укрепването ѝ започна с техника на "Напоителни системи" и ще отнеме два дни, но е нужна по-сериозна реконструкция на съоръжението каза директорът на регионалния клон на държавното дружество Костадин Чолаков:

"Няма разработен такъв проект. Тепърва ще се мисли в тази насока. Днеска бяхме на общински кризисен щаб. Обединихме се около мнението, че трябва да искаме такова финансиране и разработване на такъв проект".

В Садово, Катуница и Чешнигирово придошлите води унищожиха стотици декари земеделски площи. 

Заради обилен снеговалеж е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Рожен“ и „Печинско“.

В Габровско днес бяха отстранени авариите по електропреносната мрежа, нанесени от силните пориви на вятъра през нощта на събота срещу неделя. Захранени са селата, останали без ток, както и планинската местност „Узана“. 

На десетки сигнали за наводнени къщи и имоти заради валежите са се отзовали от пожарната и общината в Кюстендил. Няма пострадали и бедстващи хора. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната