Ураганът Айда, считан за „изключително опасен“, връхлетя бреговете на Луизиана малко преди обяд (17:00 ч. по Гринуич), съобщи АФП. Когато достигна крайбрежието на Мексиканския залив, Айда донесе ветрове със скорост от около 240 км/ч.

Ураган с такава сила обикновено причинява катастрофални разрушения на сушата според НЦУ.



Айда удари близо до Форт Фуршон, на юг от Ню Орлиънс, шестнадесет години след урагана Катрина, който опустоши този регион в южната част на САЩ. 





Центърът предупреди за опасност от високи приливни вълни, проливни дъждове и наводнения.



 

Авиокадри от окото на бурята разпространени от (NHC)

В някои от енориите в Луизиана вече е обявен и вечерен час. Телевизионни кадри показват, прииждащите вълни, които заливат крайбрежието на Луизиана и Алабама, вали силен дъжд.

Айда е ураган от четвърта степен.

Според скалата Сафир-Симсън за силата на ураганите четвърта е предпоследната по сила степен. Тя се характеризира с ветрове със сила от 210 до 240 километра в час. Такава буря носи след себе си обилни дъждове и може да остави хиляди домакинства без покриви на къщите им.

Периферията на бурята вече удари и щата Алабама, където кадри показаха силни ветрове и прииждащи вълни. В Луизиана около 91 хил. души са без електричество, като не е ясно за някои от тях дали то ще бъде възстановен в близките дни и седмици.

Силата с която Айда падна върху Порт Форшон е подобна на тази, с която ураганът Лаура направи същото преди година. Преди това най-тежката буря е жила през 1856 г. позната като ураганът Ласт Айлънд.

Със своите повече от 240 км/ч ураганът е над 250 пъти по-опустошителен от буря класифицирана като 1 степен с ветрове до 120 километра в час.

Потребители на социалните мрежи отбелязаха че Порт Форшон е отговорен за около 15% от доставките на петрол в САЩ, което може да окаже влияние върху цените на Черното злато.