Учените от Метео Балканс направиха симулация на природен катаклизъм в Черно море.

На фона на опустошителните земетресения през изминалата година в Турция и скорошното силно земетресение във Филипините, както и издаденото от властите предупреждение за цунами.

Ние от Meteo Balkans се запитахме, какво би се случило, ако се образува силно земетресение в района на Кавказ. Този район е силно сеизмичен и много често се образуват силни земетресения. 

Все пак цунамитата в Черно море са много редки явления, поради сеизмичната активност в региона, която е предимно в Кавказ.

Цунами се предизвикват предимно от подводни земетресения, които могат да причинят подводно издигане или понижение на морското дъно, създавайки вълнови движения. В Черно море тези земетресения са изключително редки. 

Въпреки, че Черно море е свързано със Средиземно море чрез протока на Босфора, цунами, предизвикани в Средиземноморието, обикновено не се прехвърлят в Черно море.

Въпреки това, ако се образува  подводно земетресение в Черно море, има голяма вероятност да се предизвика цунами.

... Ето, какво би се случило, ако се образува силно земетресение в района на Грузия или Русия: 

В случай на силно земетресение и образувала се вече вълна. Времето, необходимо на вълната да достигне определена точка, зависи от разстоянието до епицентъра. Обикновено подобни вълни се движат с голяма скорост. 

Скоростта на разпространение варира между 400 до 800 км/час.

Вълните заливат първо ниските крайбрежни участъци, като причиняват сериозни разрушения и се оттеглят навътре във водния басейн, като дъното се оголва на значителни разстояния от брега. Заливането и оттеглянето се повтарят, докато вълните затихнат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук