Продължава борбата с огнената стихия в Гърция в условията на големи горещини и сухо време. Силните ветрове разпалиха отново горските пожари северно от Атина. 

През нощта огънят е унищожил покритите с дървета хълмове в Афиднес, на около 30 километра северно от гръцката столица. По-рано през вчерашния ден пожарникарите, подкрепени от самолети и хеликоптери, успяха да овладеят повечето огнища край Атина, но ветровете ги разпалиха отново. 

Стихията се доближи и до магистралата, която свързва столицата със Северна Гърция. Продължава борбата с пожарите и на остров Евия.


 

Огненият кошмар за Атика и цяла Гърция продължава. Огромните пожари продължават да изпепеляват безброй декари гори, къщи, предприятия, имоти. Огнени пламъци не стихнаха цяла нощ в Атика, Евия, Месиния, Лакония, допълва "Труд".

В потушаването на пожарите пристигат огнеборци от 6 държави, чрез Европейския механизъм за гражданска защита. 40 пожарникари от Кипър, работещи в Ано Варибомби, Атика и 2 самолета в Крит, Швеция 2 самолета, които пристигат днес, Румъния 112 пожарникари с 23 превозни средства се очакват тази сутрин, Швейцария с 3 хеликоптера. Тази нощ пристигнаха 83 френски пожарникари.

Метеорологичните условия обаче ще бъдат противник в усилията им, тъй като температурата спада, а ветровете стават по-силни, достигайки до 7 Бофорт.

Основните фронтове в Атика, които продължават да изгарят всичко, са в Капандрити, Ипократио Полития и Афиднес, докато рано сутринта кметът на Маратон разпореди предпазна евакуация в Каленци.

В Атика огънят, който започна от Варибоби, много бързо придоби неконтролируеми размери и премина през Крионери и Дросопиги, след което стигна до Националния път Атина-Солун, пътните такси на Афиднес и за кратко време премина към Капандрити. Огромният огнен фронт горя цяла нощ в покрайнините на Парнита.

Според пожарната в община Ахарнес, Атика, 450 пожарникари оперират с 40 групи пехотинци, 150 превозни средства. Помощ се предоставя от 40 пожарникари от Кипър, от гръцката армия с пехотни части, от гръцката полиция, от доброволчески групи, както и от танкери за вода.

Както предупреди вчера в извънреден брифинг зам. министъра на Гражданска защита Никос Хардаля днес, петък, 6 август, метеорологични условия ще приличат на времето, при големия пожар в Мати през 2018 г., при който стотици хора изгоряха, заклещени в тесни улички с колите си, преди да стигнат до морето. 

Поради кризисната ситуация, създадена тази нощ, движението беше спряно от полицията на кръстовището на Агиос Стефанос, в посока Ламия и полицията премахна колите от страничния път, защото огънят, който бушува неконтролируемо, освен отпред на магистралата на височината на Афиднес, е насочен и към Ипократио Полития.

Двама доброволци пожарникари бяха транспортирани до интензивното отделение на болница КАТ и интубирани, поради задушаване. 

Бившите кралски имения в Татои бяха обхванати от пламъци в четвъртък вечерта, изгарящ кралските гробници. Огънят е оставил църквата и мавзолея непокътнати засега.

От гражданска защита изпращат съобщения на всички пребиваващи в Гърция туристи, с предупреждение за високия риск от пожари. Не се позволява достъп до гори, горички и паркове. Да се избягват ненужни придвижвания до 9 август. 

До 9 август се забранява всяка дейност или работа, която може да причини пожар.

За всяко нарушение, с изключение на тежките наказателни санкции, в първия случай е предвидена глоба от 1000 евро, а във втори - глоба от 10 000 евро.