През следващите часове очакваните валежи ще бъдат леко оцветени и примесени със сахарски прах, но няма причини за тревоги, пише Meteo Balkans.

Причината за високите нива на сахарски прах е силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия. Той засмуква огромно количество сахарски прах в атмосферата, а околните ветрове, съпътстващи циклона, го разнасят към Балканите и Източна Европа.

Сироко е топъл югозападен вятър в Средиземноморието. Обикновено се образува, когато атмосферното налягане в Средиземноморието е по-високо, а по  същото време се наблюдава ниското налягане над северната част на Африка. Огромната разлика в налягането предизвиква вятър, който се движи от Африка към Средиземноморието, носейки сух и топъл въздух.

Сироко често предизвиква високи температури и изсушаване на почвата, което може да доведе до висок риск от пожари. В този случай очакваме силни ветрове в Либия и Египет.

Според моделите поривите на вятъра ще надминат 90-100 км/час. Силните ветрове ще образуват и сериозни пясъчни бури. Поради югозападния пренос, този пясък ще достигне и до Гърция и голяма част от Балканите, а валежите ще бъдат и леко оцветени. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук