Дълга опашка пред президентството за Деня на отворените врати на 6 май - традиция, подновена след две години прекъсване, заради пандемията. Близо 3 хиляди души влязоха в Администрацията на президента.

Огромна опашка, която на моменти стигаше до БНБ, се извиваше в очакване на хората да се срещнат с президента и и да стигнат до работното му място, съобщава БНР.

Традицията за Ден на отворени врати в президентството бе възстановена след две години прекъсване заради пандемията.

Младежки гвардейски отряди от Бургас, Айтос, Батак и Смолян бяха първите гости на президента.

"Въпреки че идвам за втори път в президентството, за мен всеки път е чест и удоволствие да съм тук, и разбира се – срещата с президента… ", каза млад посетител, който добави, че не е успял да седне в президентския стол, но това ще е задачата му следващия път.

Президентът приветства младежите с добре дошли и ги поздрави за празника.

"Скъпи млади приятели, не забравяйте, че сте избрали пътя на храбрите. Носете с чест и достойнство гвардейската униформа. Пазете знамената чисти и неопетнени. Обичайте България и бъдете за пример във всичко, което правите."

А президентът за един ден, който всъщност беше вицепрезидент, тази година е Дориан Неделчев от Националната Природо-математическа гимназия. Той сподели, че е впечатлен от екипната работа между президента и вицепрезидента.

"Според мен това е най-важното – не човек да работи сам, а със свой екип", каза той. А запитан дали стола на президента, вицепрезидента е удобен, отговори: "Доста удобен, ако мога да идвам по-често, ще сядам".

На Дондуков 2 вратите за граждани остават отворени до 16 ч., а интересът е наистина огромен след възстановената след две години традиция.

Президентската администрация отваря вратите си за граждани за първи път от 1 ноември 2019 година. Посетителите имаха възможност да разгледат Гербовата зала, Огледалната зала и Президентската библиотека. За деня на отворените врати бяха изложени и знамена светини на българската армия, униформи на националната гвардейска част и ще бъде подредена изложба със снимки, посветени на българските военнослужещи на фотографа Вяра Йовева.

Гостите можеха да видят и ордените, които държавният глава връчва, както и подаръци получени при негови визити.