По софийските улици вече се движат новите "паяци" на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), с които се репатрират паркираните в нарушение автомобили до наказателните паркинги на дружеството.

Това съобщи  членът на УС на ЦГМ Румяна Милова, цитирана от БГНЕС. Тя уточни, че във вторник са пуснати 4 от новите коли, а днес ще бъдат пуснати всичките, които дружеството е закупило – общо 10.

„С новите „паяци” в града ще се движат общо 18 тежкотоварни автомобила на ЦГМ. От старите 14 ще оставим 8, а другите ще ги бракуваме, тъй като те непрекъснато се развалят и изискват да се правят необосновани разходи за ремонт. Ще назначим и допълнителни екипи. С тях ще може да санкционираме повече нарушители. Два от новите „паяка” ще могат да репатрират по-тежки автомобили, както и джипове“, коментира Милова.

Тя обясни, че в момента работят само по сигнали, което от днес вече ще се промени и ще могат да упражняват контрол в целия град. Милова каза, че най-много нарушения наблюдават по велоалеята при болница „Токуда“, бул. „Джавахарлал Неру“ в „Люлин“, по бул. „Тодор Александров“ при 32-ро училище, по бул. „Симеоновско шосе“, в „Студентски град“, както и на други места в града.

От ЦГМ обещават съвсем скоро да решат и проблема с паркирането на забранени места каквито са паркове, градинки, велоалеи и пр. Според тях нарушителите си позволяват да спират на такива места, защото знаят, че дружеството разполага с малко репатриращи автомобили и в задръстванията трудно може да се придвижат до мястото, което от днес обаче се променя, категорична е Милова.

Тя обяви още, че подготвят и нови санкции за шофьорите, които сами свалят скобите от автомобилите си, поставени им при извършено нарушение в зоните за платено паркиране.

Всеки водач, на чиято кола е монтирана скоба, но той я е счупил и свалил, после ще трябва да плати 30 лева първоначална глоба, която и сега се начислява при поставяне на скоба. Също така обаче ще трябва да си заплати и престоя в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран, както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение.

Всичко това се предвижда в промени в наредбата за движение в София, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.