Истински екшън се разиграва в столичния градски транспорт половин месец, след като от общината пенсионираха перфораторите и някои видове карти и билети.

Хайки контрольори дебнат за валидация в рейсовете, трамваите и тролеите и почти се стига до бой.

По шестима контрольори атакуват в автобус. Въпреки че не трябва да глобяват за невалидирана карта или билет, някои проверяващи искат да санкционират и се заяждат с пътниците, пише „Телеграф“.

Заплаха

„Заплашиха един младеж с глоба, защото не е валидирал билетчето, което купи от шофьора на тролей 5 веднага след като се качи“, разказа будна гражданка. Контрольорът видял, че билетът не е валидиран, извикал единия от колегите си, който проверявал през няколко седалки.

Двамата се развикали на младежа, че ще го глобят. Той им обяснил, че не е от София и дори не е знаел, че билетът от шофьора вече е 2 лв.

Контрольорите продължили да го заплашват с глоба, а трима други пътници се втурнали да защитават момчето. Друг пътник сигнализира, че едва не се стигнало до бой след разправия за валидация на карта в автобус 204.

„Заяждат се с хора, които не са от София, с пенсионери и ученици. Никой не проверява нередовните пътници, които се качват в автобус 285 и 85 вечер след 20 ч.“, разказа Илиян Стоянов от столичния квартал „Надежда“.

И допълни, че също е бил заплашван с глоба, въпреки че е бил с карта. Първоначално от „Московска“ 33 възнамеряваха да глобяват, ако не валидираме документа си за пътуване, но след няколко дни обявиха, че няма да го правят.

Неясно

За много от возещите се в градския транспорт на София не е ясно дали задължително трябва да се валидират при качването, както и дали има глоба, ако не го направят.

Други изобщо не знаят, че перфораторите не се използват. „Един мъж на видимо пенсионна възраст се опита да натъпче билетчето си в перфоратора, но тъй като то е по-широко от машината, не успя.

Затова го прегъна на две, все пак го набута вътре и го продупчи“, разказаха пътници. Масово хората се возят с карта, която не валидират в превозното средство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук