"Трябва да сме дисциплинирани, за да не се налага да се въвеждат по-строги мерки. Трудно се дават оценки в такова време, но искам да благодаря на всички софиянци, които спазват указанията и съветите за максимална физическа изолация. Всички ние подкрепяме лекарите, медиците, които са на първа линия", това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ако наистина искаме да има помогнем, това означава да сме дисциплинирани и отговорни, за да не ги поставяме в ситуации като в Италия и Испания, в които трябва да избират", поясни столичният кмет.

По думите ѝ най-важното в момента е хората, грижещи се за чистотата на столицата, да работят, за да може да се извършва нужната дезинфекция.

"Обмисляме заедно с Центъра за градска мобилност (ЦГМ) варианти за удължаване на валидността на картите и служебния абонамент за Синя и Зелена зона за времето, в което не са действали", допълни още столичният градоначалник.

Фандъкова уточни, че най-големите загуби са в сектор "Транспорт", тъй като ЦГМ отчита загуби за месец март в размер на около шест милиона лева, а трите транспортни оператора за около 6,5 милиона, като очакванията са намалението на приходи през април да е още по-сериозно.

Тя не се съгласи с непрекъснатото говорене и сравняване дали трябва да се спазва дисциплина за опазване на здравето на хората, или да има по-усилен разговор за икономическите мерки в помощ на бизнеса.

"Ясно е, че трябва да предприемаме мерки за срива в някои сфери. Затова от първите дни, заедно с предприемане на мерките за дезинфекция и помощ на нуждаещите се хора, предприехме мерки за бизнеса", допълни столичният кмет.

Тя припомни, че към Столична община беше създаден и Икономически съвет.

"Поканих общински съветници от всички политически сили. Те имат свои предложения, които ще допълнят към предложенията на Съвета така че да се погрижим за малките и средни предприятия, които търпят най-големи загуби.

Имаме пълно съгласие да освободим от такса "Тротоарно право" всички заведения, които не работят в периода на извънредно положение, както и освобождаване от наем на общински терени. Предвиждаме и гаранции за малките и средни предприятия, за да може да се подпомогнат и да започнат работа след кризата", допълни Йорданка Фандъкова.