Четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС) ще се проведе днес. Заседанието започва в 10 часа. Вече месец местният парламент е в патова ситуация, тъй като не може да си избере председател. 

Първите два опита се провалиха заради взаимен бойкот между двете водещи формации - ПП-ДБ (Спаси София) и ГЕРБ-СДС. Третият опит също беше неуспешен, въпреки че "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" не издигнаха кандидатурата на Борис Бонев.

В битката за председателското място отново нямаше победител между кандидатите на БСП и на "Възраждане" при огромен брой недействителни бюлетини.

Кметът Васил Терзиев вече предупреди, че ако и днес Столичният общински съвет не избере председател ще има редица предизвикателства пред общината, като най-големият проблем ще бъде, че София ще остане с миналогодишния бюджет.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

В началото на днешното заседание се регистрираха 52 общиснки съветници и така бе даден старт на избора на председател на СОС.

Думата взе Терзиев: "Не смятах да говоря днес, тъй като няма какво ново да споделя. Смятам, че доста прозрачно подхождам към работата, а и вратата ми е постоянно отворена.

Но искам всеки да знае колко е важно бързо да бъде избран председател на СОС. Краен срок според екипа ми е - 12 декември. Ако не се случи ще има една камара проблеми.

Апелирам към всички - трябва да намерим решение до понеделник, за да може във вторник да имаме председател".

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Трябва да отпушим работата - молбата ми е всички максимално бързо и оргнизирано да направим този избор", допълни столичният кмет, който заяви, че отново апелира за мъдрост.

"Щетата за София ще е за 240 милиона лева, плюс други малки неща за разкош", поясни Терзиев.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Димитър Шалъфов от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) предложи днешното заседание да бъде отложено за вторник - 12 декември. Контрера от ВМРО пък предложи да бъде изместено за 19 декември.

И трета алтернатива бе дадена, тя отново бе лансирана от Контрера, който заяви: "Вижда се, че има някакви наченки на разговори, но нещата вървят трудно. Предлагам да се гласува за председател на СОС за 21 декември".

Преди гласуването обаче бе дадена 15-минутна почивка.

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

След възстановяването на работния режим общинските съветници решиха - петият опит за избор на председател на Столичния общински съвет ще е на 18-и декември

Бившият председател на съвета Георги Георгиев от ГЕРБ подсказа, че има и вратичка, ако решение има по-рано - може да се свика извънредно заседание по искане на 1/3 от съветниците.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук