„Филип е прекрасен човек. Той ще си остане прекрасен човек, не мога да говоря в минало време. Учителите не делят учениците на лоши и добри, но Филип беше невероятен човек, прекрасен ученик, незабравим“ – така Радка Караджова описа убитото на пешеходна пътека 15-годишно момче. Тя е била негов класен ръководител до 7. клас.

Пред столичното 32-ро СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ се беше събрало цялото ръководство в знак на подкрепа към семейството на загиналото дете.

„Не за първи път нашето училище дава жертва на пътя, но определено не ни става по-лесно. Един прекрасен човек си отиде“, каза Караджова през сълзи.

Аз съм класен ръководител на неговата сестра. Ще направим всичко възможно тя и неговото семейство да знаят, че не са сами. Това са нашите деца“, каза още тя.

„Ние сме научили децата как да се пазят, но трябва да ги учим как да не са тези в колите. Трябва да ги учим, че отговорността не е само за техния живот, защото те не са сами. Трябва да се грижат за обществото, защото са част от него“, категорична е учителката.

Освен за законодателни промени, Караджова призова и за гражданска отговорност. „Трябва да се работи с хората, да осъзнаят, че те трябва да спрат това. Каквото и материално да им бъде отнето, никога няма да върнат това, което те отнемат“, каза тя.

Директорът на училището Нели Костова каза, че в тяхното учебно заведение е учил и Явор, който загина на пешеходната пътека на бул. „Сливница“ заедно с приятелката си – отново пометени от шофьор.

„И Явор, и Филип са прекрасни млади хора. Те няма да станат бащи, никога. Това безумие трябва да се спре. Ежечасно ставаме свидетели на неспазване на правилата за движение“, каза Костова.

Тя каза, че ще е много трудно за ръководството на училището и психолозите да разговарят с децата след старта на учебната година.

Училището организира и шествие – на 14 септември призоваха цялата общност на училището и който пожелае да се включи в шествието в памет на Филип.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук