„Жълт” код за мъгли в пет области на Югозападна България. Липсата на вятър предизвика натрупване фини прахови частици и замърсяване на въздуха в няколко града, сред които и в София.

В столицата са регистрирани стойности, които са в пъти над нормата. Индексът на Европейската комисия определя въздуха като "много замърсен", предава Нова телевизия.

В последните дни има значителни превишения в столицата, като най-големи са били в неделя вечерта. Това твърди кметът на София. Станциите, които отчита Столичната община показват превишаване, което е в рамките на 2 до 3 пъти.

А според измервателните станции на  организацията Airbg на места превишаването на допустимите норми е десетoкратно. Засега основната мярка в дългосрочен план е да се ограничи употребата на твърдо гориво. За това обаче се разчита и на добрата воля и съвест на самите домакинство.

И днес София се събуди в бяла пелена. Липсата на вятър предизвика натрупване на фини прахови частици в пъти над нормата. Един от късметлиите, на които не им се налага да дишат целодневно мръсния въздух в София, а свежия на Витоша - е Аспарух Мачирски. “Най-силно се усеща това, когато са инверсиите.

Като се качиш горе и слизайки към София се вижда тази пелена. Понякога тя е много гъста, когато няма вятър, Лично аз им съчувствам на хората, които им се налага от ранна сутрин до късна вечер да обикалят улиците на София. Аз смятам, че колите са основния момент, но никой не смее да посегне на тях”, каза той.

Според  общината  обаче не транспортът, а горенето на твърдо битово гориво и на отпадъци са основният проблем на въздуха в столицата. „Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си, те не вършат никаква работа”, коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Затова утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. А от общината очакват до три години 20 000 домакинства в София да сменят безплатно отоплението си с по-екологично гориво.

„София е  в едно котловидно поле и поне 50  дни в годината има температурни инверсии, които продължават по няколко дни. Каквото и да се направи - да спрем изобщо транспорта, да загасим всички печки в София,  самият прах, който вече е натрупан в града, отново ще доведе до замърсяване на въздуха”, коментира директорът на НИМХ  проф.. Христомир Брънзов.

 „Зелен билет” в София днес не беше въведен. Причината - в поне две от станциите, с които се измерва честото на въздуха трябва да има замърсяване над 200 микрограма на кубичен метър за един ден или жълт код за мъгли. Второто беше обявено чак по обяд.