Изборните страсти отдавна отшумяха и дойде време гражданите на София да махнат розовите очила и да погледнат реалността. А в един от най-скъпите квартали за живеене – „Лозенец“, реалността изобщо не е за завиждане.

Хората, живеещи в новите квартали открай време се оплакват от липсата на улици и регулация, но вместо да се подобрява, положението става все по-трагично.

Достатъчно е да се разходите един ден в кв. "Витоша" или кв. "Кръстова вада", за да си пожелаете да не стъпвате повече там.
Въпреки че инфраструктурата там е под всякаква критика, строежите не спират, заради което камиони със строителни материали редовно замърсяват всички улици и булеварди, по които се движат.

Това пък влияе пряко на качеството на въздуха в района, тъй като калта, която камионите разнасят изсъхва по уличното платно, превръща се в прах и допълнително допринася за опасното състояние на въздуха, който хората дишат.

И въпреки че съдът задължи Столична община да мие редовно улиците, заради ужасяващото качество на въздуха в София, никой от кварталите на район „Лозенец“ не си спомня да се е случвало подобно нещо след изборите през октомври.

Не знам защо никой не мие улиците? То в цяла София е страшна кал, която се вдига във въздуха и всички дишаме. Управляващите нямат ли деца и роднини или парите са им самоцел?“ – питат хората в специално създадена фейсбук група, в която се обсъждат проблемите на район „Лозенец“.

„Ужасно е кално. Едвам се ходи, а като си с дете е още по-зле.“ - жалват се и майките в квартала.

На всички коментари, свързани с миенето на улиците новият кмет на район „Лозенец“ – Константин Павлов – Комитата, отговаря:

В момента ситуацията с миенето е интересна, защото реално е зимен сезон, температурите падат под нулата и не се мие, за да не се заледява. Съответно, няма и средства за миене в този сезон. Въпреки това ще направя съответните постъпки да се мие, ако времето позволява.“

Що за оправдание, при положение, че по-топла зима София не помни от години?! А и никъде в решението на съда, с което той задължава Столична община да мие улиците поне веднъж месечно, не се казва, че това трябва да се прави при наличието на средства за миене или определени температури!

„Ми целта му беше да го изберат, след това му е все тая!“ – коментират нелепите отговори на Константин Павлов гражданите на „Лозенец“.

На Витоша има по-малко кал от тази на ул. Тодор Кожухаров в кв.Витоша! Кмете, предприетите мерки с нахвърляния тук-там неизвестен материал, очевидно не вършат работа.
 


Снимка на ул."Тодор Кожухаров", публикувана с коментар във фейсбук групата Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец",  Столична Община, гр. София

 
„Сърбия след бомбардировките имаше по-добри улици!“ – възмущават се живеещите в един от най-скъпите райони на София.
На ден минават около 200 човека през тази гадост. Циганията, която е, я направиха строителите от една от сградите в съседство. Чудя се, докога няма да има контрол. Копаха, ровиха, зариваха, отриваха, мятаха пръст по съседната изоставена недостроена сграда, край няма! И това е улица в столичен скъп квартал.... кошмар.

Изглежда толерантността на гражданите към новия кмет започва да се изчерпва: „Ние тези кметове за какво ги избираме - да се титулуват само кмет ли, а хората да живеят в калта и децата да дишат прахта.“   
 


Публикация във  фейсбук групата Квартал “ВИТОША”, район “Лозенец",  Столична Община, гр. София

 
Преди изборите Константин Павлов-Комитата обеща на гражданите нов облик на кварталите и подобряване качеството на живот. Но, за съжаление, нищо от обещаното не се случва на практика.
 
По всичко личи, че новият кмет на района е много по-подходящ за протестър, който да използва уменията си на философ, за да роптае срещу това и онова, но не и за кмет на един от най-скъпите квартали в София.