Скандалът около златните арки в центъра на София не спира. Сега от Столична община заявиха, че: "Във връзка с въпроси от медии, внасяме разяснение по отношение на пространството пред храма "Св. Александър Невски".

Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото "Светлината в нас".

Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията.

Столичани в шок от тези златни арки на пъпа на София, беляза ги и неочаквана кражба СНИМКИ

Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм.

За поставянето й са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лева и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация".

БЛИЦ припомня, че коледната "украса" на София, която новоизбраният кмет Васил Терзиев лансира в началото на месеца, буквално потресе всички - в нея имаше призраци, вещици и розови еднорози.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук