Вежди Рашидов разговаря днес с Н.Пр.  г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в София.

Нейно превъзходителство посети Арт галерия Вежди – най-новото артпространство в столицата, и разгледа експозицията „Големите майстори на ХХ век“.

Тя поздрави г-н Рашидов за усилията му да представя в едноименната галерия творчеството на онези забележителни творци, които са дали облика на българската пластична култура, както и за готовността му да подкрепя развитието на млади таланти. „ Арт галерия Вежди е прекрасно място на духа“, отбеляза Н.Пр. Айлин Секизкьок.

По време на разговора двамата обсъдиха перспективите за развитието на културните взаимоотношения между България и Турция и значението на важните спогодби, подписани през двата мандата на Вежди Рашидов като министър на културата, както и активната му дейност по-късно като председател на парламентарната Комисия по културата и медиите.

Едно от големите постижения през този период е уникалната реставрация на желязната ни  църква „Свети Стефан“ в Истанбул, която гниеше в продължение на десетилетия.

Днес този храм е перлата на Мегаполиса. Успех за българската държава е и създаването  на музея на българската история  в Метоха в Истанбул и връщането на екзархийските имоти на България. Традиционно доброто културно  сътрудничество между двете страни продължава да се развива. Двамата обсъдиха и ситуацията в Украйна и особено усложнената среда на сигурност.