Расте, но не старее. С приетия бюджет може и да разхубавее. След 4-часови дебати София има нов бюджет. 54 общински съветници участваха в гласуването. 33-ма от тях гласуваха "за", против бяха 18, а трима от тях се въздържаха.

Проектобюджетът подкрепиха съветниците от "Патриоти за София" и Пеньо Пенев от ДБ.

Бюджет 2023 предвижда рекордните 2,5 млрд. лева за града. Ще действа до месец февруари или март догодина, а след това следващият Общински съвет ще изработи и приеме нов.

Единак

След като кметът на София Йорданка Фандъкова представи Бюджет 2023 последва и дебат между общинските съветници. Пеню Пенев от ДБ каза, че ще гласува отговорно и ще подкрепи бюджета.

Впоследствие при гласуването той беше единственият общински съветник от ДБ, които подкрепи бюджета. С изключение на Пенев, останалите общински съветници на Демократична България, както и на Спаси София не подкрепиха предложения бюджет за Столична община.

От групата на БСП гласуваха “против”, а общинските съветници от “Патриоти за София” гласуваха “за”.

12 квартала

В бюджета са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през Слатина, за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежът на ново училище в Манастирски ливади.

Освен това са заделени солидни средства за израждане на спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства. С приемането на бюджета беше осигурено и закупуването на сценична техника на Театър София. На последно място, но не и по важност в бюджета са предвидени и милиони за ремонт на общински болници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук