Столична община създава организация за превенция срещу коронавируса. Кризисен щаб контролира дезинфекцията на градския транспорт, детските градини и обществените места.

"Има кризисен щаб, създаден под ръководството на кмета на Столичната община - г-жа Йорданка Фандъкова. Проведохме заседание на щаба.

Изводите са в две насоки. Едната е да се следи епидемологичната обстановка в града и общината и втората - засилен санитарно-хигиенен контрол", каза в сутрешни блок на БНТ заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Шефът на ВМА с последна информация за коронавируса в България

След това той добави: "В градския транспорт мерките, които са препоръчани на фирмите, са при почистване на превозните средства да се използват дезинфекциращи материали. Особено в метрото всяка вечер се почистват с такива материали и станциите, и метровлаковете с цел осигуряване на безопасна среда".

Барбалов каза, че тази седмица шофьорите на градския транспорт ще бъдат снабдени с дезинфекциращи гелове.

Засилен е и контролът в детските градини, детските ясли. От днес започваме да снабдяваме сестрите в училищните лекарски кабинети с дезинфекцираши материали, маски и дистанционни термометри, продължи той.

Другите мерки са свързани с общинските лечебни заведения.