Фалшиво дърпано свинско от бананови обелки и курабии с утайка от бира. Това са примери как можем да готвим с нулев отпадък. На базата на тази философия Блажка Димитрова създава в София първия подобен ресторант в страната. В него тя наема и младежи в неравностойно положение. Според Димитрова, кръговият модел е подходящ начин, по който може да са базират икономиките и бизнеса.

"Готвим много различни неща всеки ден и сме се усъвършенствали в това да използваме нестандартните части на различни продукти, за да създаваме ястия, като едни от емблематичните ни например фалшиво дърпано свинско от обелките на банан. Много често правим чипс от обелките на тиквичките, патладжани, моркови, картофи. Любим пример ми е изсъхнал кекс. Натрошаваме или го смиламе на дребно, на трохи и добавяме различни сметана, шоколад, ядки. Оформяме ги в скалички или бонбони“, разказва тя пред БНР.

Превантивните мерки пък могат да ни помогнат да предпазим и запазим по-дълго свежи храните в хладилника си. Единият от начините е да замразим част от ястието, което сме сготвили в повече, посочва Блажка Димитрова. Друг е да подредим правилно хладилниците си, като на преден план поставим тези храни, чийто срок предстои да изтече по-скоро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук