Двете аварии на "Топлофикация" са отстранени и парното, и топлата вода в осемте южни квартала на София са пуснати. Близо денонощие аварийни екипи отстраняваха пробива на улица "Дойран". На студено останаха 20 хиляди домакинства в кварталите „Белите брези", „Стрелбище", „Красно село", „Гоце Делчев" и части от „Борово" и „Мотописта", "Лозенец" и центъра. По обяд трета спукана тръба остави за няколко часа без парно и топла вода част от "Лозенец". Аварията там също е отстранена, уточнява БНТ.

Близо денонощие отне на екипите да подменят 25 метра амортизирани тръби. Лошото им състояние е установено още при аварията в участъка преди десет дни, когато на студено останаха четири южни квартала.

„Тръбите са над 30 години. Не може да се каже, че са чак толкова много стари. Просто не е имало до момента проблеми в това трасе“, заяви инж. Боян Паунов - директор на Дирекция "Експлоатация" в Топлофикация ЕАД.

„Темповете, с които подменяме трасетата, все пак това са и финанси, които трябва да отделим, са по-бавни. Няма да има компенсация за абонатите, които живеят в засегнатите квартали, защото екипите са се справили в изисквания от Закона срок от 48 часа. Потребителите очакват пукането на тръби да продължи“, каза пък говорителката на дружеството Елизабет Методиева.

„Големите тръби, основните не са започвани още, защото имат още десетина години живот. Другите им е преминал животът, значи 80-те години са поставени. 25-годишен срок на живот. Тепърва ще започнат да гърмят аварии“, уточни Богдана Лазарова.

„Благодарение на това, че се запасихме с електрически печки през миналата авария, сравнително спокойно, но от стаята е трудно да излезе човек. Студено е, 13 - 14 градуса е температурата в спалня, без печка“, споделя софиянката Ивета Минкова. 

Потребителите се оплакаха и от високи сметки за парното за миналия месец. От "Топлофикация" обясниха, че тази година има увеличение на цената на топлинната енергия с 24% и посъветваха абонатите да се обърнат към топлинните счетоводители.

БЛИЦ припомня, че днес имаше и голям проблем с тока в някои части на столицата, който не само остави около две хиляди домакинства без електричество, но и създаде невероятен хаос в градския транспорт, снимки от което ви показахме по-рано днес.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!