Кметът на София Йорданка Фандъкова провери монтирането на първия от новите филтри на комини в столицата, предаде Novini.bg.  

"Глобите за горенето на гуми и дрехи извън жилищата са от 100 до 500 лв., а вече двама са санкционирани. Не можем да влизаме в самите жилища, за да установим какво се гори.

Имаме програма за премахването на старите сгради от Виетнамските общежития.

Вече строим новите жилища и ще премахнем 2-3 блока още през юни месец, там няма да се монтират нови филтри.

Неефективно е да монтираме скъпи филтри за една година", заяви Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна". 

"По старата програма има 35 монтирани филтъра. Разчитаме до края на декември да се монтират нови 70-80, за да се усети разликата във въздуха", допълни Чакъров. 

“Филтърът работи на електростатичен принцип. Софтуерът, който е пригоден във филтъра, ще харчи 30 вата, което е равно на изразходваната енергия от крушка.

До 80% от фините прахови частици от комините се спират с новите филтри. Филтрите премахват дори миризмата.

Горенето вече няма да замърсява”, каза още Даниел Дамянович, управител на фирмата, която предоставя новите филтри. 

“3950 лева е цената на филтъра, което включва и трудния монтаж.

Пушекът не попада във филтъра, той стои в комина, а там има електростатичен електрод, който пречиства”, завърши Дамянович. Започнахме изпълнението на новата програма на Столична община за монтиране на филтри на комините на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Това каза кметът на София, по време на демонстрацията на комини, цитиран от Труд.

„Миналата година направихме тест с 35 домакинства. Разговаряхме с хората от Красна поляна, един от районите с най-много замърсяване на въздуха и то следствие на отоплението на дърва и въглища“, добави Фандъкова.

По думите и това е един от двата най-големите източника за замърсяването в София, заедно с трафика и автомобилите. 

„Ефектът е доказан, 80% е ефективността на използването на филтри. Това не е кардиналното решение на проблема, но има редица къщи, които не могат, не са допустими за влизане в двете големи програми“, каза още кметът на София.

„Инициирахме тази програма, общинският съвет прие създаването на новата програма. Тя е три годишна, обхваща общо 2 000 домакинства. Очаквам до края на тази година да бъдат монтирани филтрите на 180 домакинства“, посочи още тя.

„Искам да благодаря на всички граждани, на домакинствата, които се включиха.

Това е доброволна мярка. Да благодаря на кмета на район Красна поляна, който заедно с екипите направиха страхотна работа по разговорите с хората. Виждаме съседния блок, който се отоплява с топлофикация и фините прахови частици и всякакви други вредни емисии.

В същото време тези хора се оплакват от комините на съседните къщи, които димят. Хората, които се отопляват на дърва и въглища генерират емисии, които са вредни за всички нас“, отбеляза столичният кмет.

„Много важна е тази допълваща мярка. Една от над 100 работещи мерки, които реализираме, за да може през следващите години да подобрим значително чистотата на въздуха и да влезем в необходимите норми.

Това е нашата цел с всички мерки, които предприемаме“, допълни Фандъкова.