Британският актьор Бенедикт Къмбърбач, който изпълнява главната роля в сериала "Шерлок", е далечен роднина на писателя Артър Конан Дойл - създателят на образа на знаменития детектив Шерлок Холмс, съобщиха световните информационни агенции. До такива изводи са стигнали специалисти от компанията Ancestry (Ансистри) със седалище в щата Юта, която изследва генеаложки данни.
Според събраните от компанията данни, 40-годишният Къмбърбач - звездата от отличения с награда "Еми" сериал на Би Би Си, и сър Артър Конан Дойл са 16-и братовчеди. Общ техен прародител е Джон от Гонт (1340 - 1399) - първият херцог на Ланкастър и един от синовете на английския крал Едуард Трети (1312 - 1377).

"Колко рядко се случва актьор в значим сериал да има шанса да се превъплъти в образа на персонаж, създаден от негов роднина, особено когато става дума за Шерлок Холмс", възкликна Дженифър Ътли от компанията. 
"Създаването на родословно дърво е като сглобяване на мистериозен пъзел, чиито елементи самият Шерлок Холмс би бил заинтригуван да подреди правилно", допълни колежката й Лайза Елзи. 

От компанията отбелязаха, че нито Къмбърбач, нито негови представители са се обръщали към нея с молба да бъде създадено родословното му дърво. Изследователите решили да се заемат с тази задача по собствено желание заради увлечението си по сериала "Шерлок". 

Бенедикт Къмбърбач е известен също с ролите си във филмите "Пропадане в мрака", "Петата власт", "Доктор Стрейндж", трилогията "Хобит". За ролята си във филма "Игра на кодове" бе номиниран за "Оскар" за най-добър актьор.