"Каръци" на Ивайло Христов е българското предложение за номинациите за Оскар за чуждоезичен филм, съобщават от Националния филмов център (НФЦ). Изборът е направен на днешното заседание на комисията по определянето на български филм за участие в надпреварата за 89-ите награди Оскар на Американската филмова академия.
Българският филм „Каръци" грабна голямата награда на кинофестивала в Москва.

Голямата награда, наградата за най-добра женска роля - на Елена Телбис, наградата на гилдия "Критика" към СБФД, наградата на публиката, на акредитираните журналисти и на критиката спечели "Каръци" на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза - 2015".

Филмът „Каръци" взе голямата награда на „Златна роза".

Сред актьорите са и Ованес Торосян, Деян Донков, Георги Гоцин, Пламен Димов.

Отличията на "Каръци" от Международния кинофестивал в Москва - 2015, са голямата награда за най-добър филм, награда на руските кинокритици и на Федерацията на руските киноклубове, на CInEast - 2015 - наградата на публиката, на 20-ия Международен "София филм фест" - 2016 г. - наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм.В "Каръци" Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Коко е влюбен в Елена. Момичето мечтае да стане певица. Тя с нетърпение очаква предстоящия концерт на известна рокгрупа. Събитието разтърсва града, раждайки нови любови, разочарования и сложни отношения.

Ивайло Христов е режисьор и сценарист. Оператор е Емил Христов. Музиката е на Кирил Дончев. Продуцент е Асен Владимиров, с подкрепата на НФЦ.