Братът на британския премиер Борис Джонсън – Джо Джонсън подаде оставка като зам.-министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Освен това той се отказва и от мястото си в парламента

Като причина за внесената оставка по-малкият брат на премиера заяви, че не иска да бъде въведен в конфликт на семейна преданост и националния интерес на Великобритания. Той обясни, че това за него е нерешим проблем и е време други да заемат неговите постове.

Борис Джонсън е молил по-малкия си брат Джо да не напуска Торите по време на напрегнат телефонен разговор, преди да признае, че "Брекзит разцепва семейства".  
 

47-годишният Джо, който бе министър на науката в кабинета на брат си, обяви, че подава оставка с мотива, че "е разкъсван между лоялността към семейството и интересите на нацията".  

 Boris Johnson admitted Brexit 'divides families' during a speech in Wakefield today

Вестник "Сън" разкрива, че 55-годишният Борис е призовал брат си да преосмисли  оставката си по време на дългия разговор. 

Но когато Джо, който винаги е бил против "Брекзит", бил решил да осъществи плановете си, той не ги разкрил дори пред най-приближените си помощници. 

Хвърляйки бомбата, малкият брат Джонсън каза: "За мене беше чест да съм народен представител на (град) Орлингтън цели 9 години и да служа като министър.

През последните седмици съм разкъсван между лоялността към семейството и националния интерес - това е време разделно и време, в което други трябва да поемат моята роля като депутат и министър".

Борис Джонсън стана обект на критики заради оставката на брат си след речта си в Уейкфийлд, Йоркшир. По думите му, "Брекзит е въпрос който разцепва семейства". 

По думите на Борис, брат му е бил "фантастичен" парламентарист, който е вярвал, че правителството "е следвало правилните приоритети, когато е решавало въпроса, който засяга целия британски народ".  
 Jo Johnson seen near his house after his resignation announcement earlier today
 

От "Даунинг стрийт" все още не са потвърдили дали той незабавно ще напусне министерския пост или преди изборите, които премиерът иска да изтегли на 15 октомври.

Решението на Джо Джонсън е поредният обрат в серията от несполуки, които претърпя неговият брат консерватор през тази седмица.

Джонсън загуби парламентарния вот, който може да принуди настоящото или следващото правителство на Обединеното кралство да поиска нова отсрочка за напускането на ЕС, предвидено за 31 октомври.

Неговата контраофанзива за възвръщане на контрола над програмата за Брекзит беше блокирана от парламента.

Оставката на Джо Джонсън идва броени дни след като брат му Борис изключи от Консервативната партия 21 депутати, които отказаха да подкрепят стратегията му за Брекзита.

Сред тях са внукът на Уинстън Чърчил и един бивш финансов министър, отбелязва Ройтерс.