Фикрет Тунджер Али, по-известен като Фики, е роден на 3 март 1995 г. в Шумен. Учи в Националното музикалното училище "Любомир Пипков". Фики е син на попфолк певеца Тони Стораро. Има няколко утвърдени хита като "Беше обич", "Душа" и "Бум". Преди дни издаде първия си албум - Is This Love, който вече е номер 1 по гледаемост.
- Фики, разкажи как избра името на новия си албум? Защо е на английски и защо се казва Is This Love?
- Трудно го избрах. Минах през няколко заглавия, докато го подготвях. Накрая надделя "Бум" и беше актуално до момента, в който отидох в Истанбул да запиша последното си парче - Is This Love, което влезе буквално в последния момент в албума. С композитора Исмаил Тунджбилек решихме да е на английски език. Това е негова песен, изключително позната с текста си на турски език, като аз съм единственият изпълнител, на когото е позволил да я изпее отново, което е чест за мен. На него му хареса този вариант, на мен също и започнах да обмислям дали тя да не стане заглавна, защото посланието й е хубаво. Дебютен албум, направен с много вълнение и емоции, каквито всъщност съм влагал във всичките си проекти досега, това е любов - към работата ми, към музиката и към феновете.


- Какви са песните вътре? Кой ги подбира, каква е аудиторията, към която се насочваш?
- Албумът е троен - включва DVD и две CD-та с 20 песни, които са много разнообразни - попфолк, поп и фолклорни. Всяка една от тях носи послание. Подбирал съм ги с помощта на баща ми. Той винаги ми е давал съвети в това отношение. Нямам конкретна аудитория, към която се насочвам.

- Ти си идол на младите хора, съвсем наскоро се снима с чужденка, дошла да те чуе как пееш, запленена от визията ти. Намери ли любовта, за която мечтаеш?
- Мисля, че я намерих - да.

- Т.е. има жена, на която би изпял хита "Кой баща те е направил"?
- Да, има, но няма да кажа нищо повече (смее се).

- Трябва ли избраницата в живота ти да се харесва на фамилията ти?
- Разбира се, че е важно да се харесва на фамилията ми. И трябва да е красива, добра и да ме обича най-вече.

- Учил си в музикалното училище, харесваш Стиви Уондър, Брайън Макнайт, защо се насочи към фолка, Фики? Кога повярва, че ще станеш популярен фолкизпълнител?
- Сега, като се върна мислено назад във времето, осъзнавам, че никога не съм си вярвал толкова и не съм казвал: "Аз ще стана популярен попфолк изпълнител". Просто музиката е моят живот и винаги съм искал да се занимавам с нея. Действителността обаче е такава, че т.нар. попфолк в момента е модерната музика в България. Под това общо название всички колеги се стараем да правим разнообразни проекти.

- Малцина забравиха, че лично диригентът на Кралската опера в Лондон те избра измежду петима души за хора "Гласове на младежката музика", сформиран за културните събития по време на олимпийските и параолимпийските игри в Лондон. Имаш ли идея да направиш дует с естраден изпълнител и с кого от популярните ни би записал песен?
- Един от моите идоли е Васил Найденов. За мен би било голямо удоволствие, ако един ден запишем песен заедно.

- С какво си обясняваш желанието на повечето от хитовите ни певици да записват с теб?
- И Галена, и Преслава, и Цвети Янева са страхотни професионалисти и съм сигурен, че са оценили качествата и потенциала ми. Аз също много ги ценя и като личности, и като певици. Желанието да правим парчета е общо. Възхищавам се на пеещите хора.

- Преди време ти остана белег от заснемането на клипа на парчето "Душа" върху лицето? Какво си готов да "преглътнеш", за да ти се получават хитовете?
- Сигурен съм, че хората, които кликват с обърнат палец нагоре или надолу под клиповете в YouTube и пишат коментари във фейсбук, не си дават сметка всъщност колко труд и усилия коства на даден изпълнител всеки нов продукт. Това са месеци работа. Меломаните го виждат, хващат се за някоя дреболия и понякога изливат тонове омраза, а на другия ден вече търсят нещо ново. Това се налага да преглъщам. Всичко друго е работа, която аз съм си избрал и я обичам.

- Трудно ли е да се спазва режим и в момента във форма ли си?
- Наистина в момента не съм в най-добрата си форма и това се дължи на подготовката на албума. Посветих му се изцяло в последните месеци, дори на фитнес не съм ходил през това време. Първоначално си мислех, че ще мога да съчетавам работата по него с останалите ми ангажименти, но се оказа, че не е толкова лесно и нещата се забавиха. Затова накрая се взех в ръце, запретнах ръкави и си казах: "Ако трябва, няма да ям и няма да спя, но ще го направя така, както искам да бъде!" След промоцията се върнах обратно в залата. Спортът ми липсваше.

- Има ли ревност между вас с баща ти по отношение на песните?
- Между нас с баща ми няма творческа ревност, ние се гордеем един с друг. За мен той е най-добрият певец в България.

- Разкажи за сплотеното си семейство - брат ти Емо, майка ти Валя и баща ти Тони. Кои са хубавите и кои лошите черти на всеки от тях?
- Много сме чувствителни цялото семейство, това не мога да кажа, че е лоша черта, но ни прави по-уязвими. Малкият е в пубертета сега, глези се на моменти, но с течение на времето ще се оправи, ще се стегне според мен. Хубавата му черта е, че е упорит и че иска да е номер 1 във всичко, което прави. Майка ми е много грижовна, но малко по-избухлива, като всяка една жена. Ние с баща ми сме по-спокойни.

- Твой фен е Слави Трифонов, "виждаш" ли се в мечтите си като шоумен водещ?
- Възхищавам се на Слави Трифонов и на това, което прави, ненадминат е, явление в България! Със сигурност не мога да бъда като него, не се виждам в ролята на водещ и шоумен.

- Преди време баща ти възпя кризата с хита: "Нема бизнес - нема пари. Нема и за две цигари. Гледа кой където свари джоба да ти разтовари". Следиш ли политическата обстановката, гласува ли и ще гласуваш ли на изборите?
- Следя я дотолкова, доколкото всеки един гражданин трябва да се интересува какво се случва в държавата, в която живее, а и по света. Но не съм ревностно запален по политиката. Гласувах на последните президентски избори, защото смятам, че с гласа си избираме бъдещето си. Не можем да стоим безучастни и после да се оплакваме от това, което се случва.

Издислав е пълна простотия!

"Не съм претендирал никога с моя английски език. Разбирам го доста добре, от текста става съвсем ясно добре за какво се пее. В нашата страна за жалост има доста разбирачи, критици. Коментираха с лошо този проект, че нямам крака и други простотии. Не им обръщам внимание." Това каза пред Нова телевизия само преди дни Фики. "Свикнал съм на хейтъри да пишат глупости за мен, но чак до такава степен: "Издислав", "Издислав", къде е "Издислав?". Може и да си го намерят Издислав. Това е абсолютна простотия", заключи Фики.

Интервю на Лили Ангелова, в. България днес