Голямо признание за Мария Бакалова дойде на 26-ите годишни награди на филмовите критици. Българката бе обявено за победител в категория „поддържаща женска роля“ за участието си във втората част на „Борат“, като изпревари супезвездите Глен Клоус и Аманда Сайфред, номинирани в същата категория.

На ежегодното събитие Critics Choice Awards се обявяват най-добрите кино и телевизионни продукции, определени от критиците. Шоуто се проведе в утвърждаващата се вече хибридна присъствено-дистанционна версия, като водещият Тайе Дигс и някои от представянията се предаваха от сцена в Лос Анджелис, а номинираните се включваха от различните локации, в които се намират.

Netflix постави рекорд за номинации за едни сезон – 46 филмови и 24 телевизионни. Следваха HBO с 24 номинации общо и Amazon Studios – 23.
Филмът „Nomadland“ на Клои Жао е големият победител от вечерта, като спечели в 4 категории, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Ето и най-важните отличени сред актьорите:

  • Най-добър актьор, според критиците, е Чадуик Босман, за изпълнението си в Ma Rainey’s black Bottom;
  • Най-добра актриса: Кери Мълигън – Promising Young Woman;
  • Най-добър поддържащ актьор: Дениъл Калююя – Judas and The Black Messiah;
  • Най-добра поддържаща актриса: Мария Бакалова – Borat Subsequent Moviefilm;
  • Най-добър млад актьор/актриса: Алън Ким – Minari.

Орландо Блум обяви наградата на Бакалова, която спечели в конкуренцията на Елън Бърстин ("Да намериш отново себе си"), Глен Клоуз ("Елегия Хилбили"), Оливия Колман ("Бащата"), Аманда Сайфред ("Манк"), Юн Ю-джун ("Минари").

В речта си Бакалова говори на английски, но не пропусна да каже на родния си език: "Мамо, тате, обичам ви безкрайно много". Тя не пропусна да благодари и на Саша Барон Коен за възможността. 
 Мария Бакалова през февруари стана и първата номинирана за „Златен глобус“ българска актриса, в категория „Комедиен филм и мюзикъл“, но за тази награда бе изпреварена от Роузмунд Пайк.