Бруно Ганц – швейцарският актьор, който изигра ролята на Адолф Хитлер във филма „Крахът на Третия Райх“ (“Der Untergang”), е починал в Цюрих на 77-годишна възраст. Това съобщи в събота неговият агент.
 
Актьорът получи международно признание през 2004 година за превъплъщението му в образа на германския диктатор в последните му дни в бункера в Берлин.  

 

Пред „Гардиън“ критикът Роб Маки описа Ганц като „най-убедителния екранен Хитлер досега – стар, пречупен, болен диктатор с треперещите ръце на болен от Паркинсон, преминаващ от ярост към отчаяние в последните си дни в бункера“.
 
Сцените с нервните му изблици са превърнати в многобройни мемета и клипове с пародии, засягащи теми от спортни събития до политически въпроси.
 Смята се, че това са филмовите кадри, които са споделяни най-често в интернет.
 
През 2005 година Ганц разказва за болезненото проучване, което трябвало да направи, за да влезе в ролята на диктатора. Той бил убеден, че Хитлер страдал от Паркинсон. „Има кадри как той връчва медали на „Хитлеровата младеж“ няколко дни преди смъртта му и се вижда как ръцете му треперят. Затова посетих болница и наблюдавах болни от Паркинсон“.
 
Той сподели още, че бил изумен от факта, че „той бил не просто подкрепян от германския народ, той бил обичан“.
 
Филмът е номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Превод и редакция: БЛИЦ