"Треска за злато", както самият Чарли Чаплин обича да казва, е "филмът, с който искам да бъда запомнен". През 1998 г. водещите филмови критици и експерти увековечиха тази 24-каратова комедия като един от 100-те най-добри американски филми на Американския филмов институт. А неустоимият Малък човек на Чаплин вероятно ще остане в сърцата и на следващите поколения. 

Всичко започва на днешния ден през 1925 г. в Холивуд, когато е премиерата на филма на „Треска за злато”. Комедията е от периода на нямото кино. Режисьор и сценарист на лентата е Чарли Чаплин, който отново се превъплъщава в главната роля със своя символичен персонаж Скитника. Филмът затвърждава майсторството на Чаплин в смесването на комичното и трагичното. Това е и единствената няма комедия на великия актьор и режисьор, която е снимана по готов сценарий. 

Любопитен факт е, че за ролята на златотърсачите са наети 2500 скитници. Известният с перфекционизма си Чаплин променя монтажа на филма цели 27 пъти, преди да достигне до окончателната версия.

В историята глас зад кадър говори за златото на Аляска - надежда и мечта за хиляди мъже, търсещи своя късмет в ледовете. Отвъд дефилето Шилкуд обаче цари глад, мизерия и студ. Някои се отказват и завръщат, само смелите продължават, но мнозина загиват сред снеговете. За фон на гласа са показани кадри на планинско градче сред снежните планини, от което тръгват в колонка множество авантюристи - някои падат на земята, други продължават.