Професионални и глухи актьори изграят заедно в първата Социално-предприемаческа „Арт академия за cценични и приложни изкуства“, която представи своята дейност и реализираните постановки в изпълнение на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Процедура „Развитие на социалното предприемачество“ към Министерството на труда и социалните грижи.

Актьорите и музикантите Любен Чаталов, Красимира Демирова, Симеон Владов, Жоро Низамов, Антон Тонев – Тони, Пламен Пеев, Васил Стоев, Асен Драгнев, Пейо Пеев, Бойчо Костадинов, DJ Тишо и др., както и актьорите от театър „Мим-Арт“, в рамките на проекта са реализирали две постановки в различни жанрове. Едната е за възрастни – „Депутатски страсти“, а другата е за детска публика и се казва „Грозното пате“.

„Арт академия за сценични и приложни изкуства“ е успешно осъществен проект на Сдружение „Тишина“ за създаване на устойчиво социално предприятие в сферата на сценично приложните продукти, като концерти, театрални работилници, представления, фестивали, конкурси и други творчески събития, както и за постигане на устойчива заетост и социално включване на хора с увреждания и представители на други социални групи.

С „Арт Академия за театрални и приложни изкуства“ се съхранява уникалността в творчеството на глухите актьори, а с участието на чуващи актьори, които са поканени като гости и обучители, се усъвършенстват постиженията им. Арт-академията ще подсигури повече устойчивост на творческите възможности на хората с увреждания.

Пиесата „Депутатски страсти“ е вдъхновена от „Не ходи гола“ от Ж. Фейдо. Това е една булевардна комедия, написана преди повече от 100 години. Режисьор и автор на текстовете на песните е актьорът Жоро Низамов. Сценичната среда и костюмите са дело на Антон Тонев с помощта на Асен Балабанов, а музикалната среда на Жоро Низамов и Пейо Пеев. Лека и забавна комедия, въпросите в нея са актуални и в днешно време.

Какво прави съпругата (не особено умна) на един депутат под парещото слънце на Париж при 46 градуса на сянка? Наистина ли държавата е най-добре, когато парламентът не работи? Как един депутат става министър? Какво може да бъде поискано от един политик и колко му струва да оправдае всички очаквания? А може ли един човек да угоди на всички? Въпроси, които си задават и българските класици на комедията в началото на XX век. Въпроси, които си задаваме и ние сто години по-късно. Спектакълът се радва на голям интерес. Организаторите на проекта имат идея за още две нови постановки.

„Поканили сме актьорски състав с увреждания, направихме много весела комедия. Надявам се представлението да има бъдеще оттук-нататък. Играем в цялата страна, където ни поканят. „Сатиричният театър“ любезно ни приюти на Камерна сцена и там също играем постановката.

Работата с тези хора беше много приятна. За пръв път ни се случва на всички да работим с подобна социална група. Те са много сензитивни хора, любопитни към всяко ново нещо, което се случва. Това, че не чуват например, развива други сетива у тях“, каза Жоро Низамов.