Само преди дни една талантлива бургазлийка грабна наградата за най-добра женска роля на престижния филмов фестивал в Торонто. Казва се Мария Бакалова и е едва на 21 години, но вече усилено върви по пътя на успеха, пише Фагман бг.
Още като ученичка  в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”- Бургас тя дава заявка, че ще бъде новата сензация в арт средите. Приета е от раз в НАТФИЗ. Сега е трети курс, но зад гърба си има много успешни проекти.


Кадър от филма "Трансгресия"

Мария е забелязана веднага от своите преподаватели, тъй като е талантлива, с нестандартно мислене, цветна, интересна. „Мечтаех да попадна на голямата сцена. Мечтаех да снимам филми. Това сега е факт и знам колко усилия съм положила и полагам, за да бъда забелязана, за да бъда на ниво”, споделя Мария. Нейните преподаватели и колеги са категорични, че тя не е добра, а неземно добра.

За това получава и признанието в Торонто. В конкуренция с актриси от цял свят, нашето бургаско момиче успя да впечатли жури и да вземе голямата наградата за женска роля в раздел „Драма”, за филма „Трансгресия”.

„Проектът е на режисьора Вал Тодоров. Даже се гордея, че това е наш общ проект, създадохме нещо заедно. Той използва моите спомени, мои написани произведения и така се стигна до „Трансгресия”.


Кадър от филма"Трансгресия"

Филмът взима и първа награда на фестивала и е част от „София филм фест”. „Щастлива съм от наградите. Даже не мога още да повярвам, че се случва всичко това. Като сбъднат сън ми е, но в същото време ми дава знак, че аз трябва да продължавам да се развивам и да вървя напред”, споделя младата бургазлийка.

Преди дни Мария Бакалова научава, че друг филм, в който участва - „Ангели”, е допуснат до финала на фестивала в Сен Тропе. Главната мъжка роля е поверена на Павел Владимиров.

А който иска да гледа Мария на театралната сцена, може да го направи в Пловдивския театър с постановката „Опасни връзки”.  Там играе две роли едновременно. А идеята за тази постановка хрумнала съвсем случайно на Мария и нейни колеги.

„Ние сме ентусиасти. Обичаме да експериментираме. Затова може би се получи добре”, каза тя.

Мария е участвала във филма „12А”, в момента играе в първия дипломен проект в НАТФИЗ „Черна дупка” на професор Иван Добчев.

През месец май, миналата година, тя се снима в главната роля във филма „Калинка”. Филмът също ще бъде представен на световен фестивал.


Минути преди премиерата на "Опасни връзки"