Американската актриса Анджелина Джоли е трябвало да стане „сладка примамка” за лидера на угандска националистическа групировка и военен престъпник Джоузеф Коуни, съобщава Sunday Times.
По време на посещението на звездата в Уганда през 2012 година към нея за помощ се обърнал  бившият прокурор от Международния наказателен съд Луис Морено Окампо. Той предложил Анджелина и Брад да вземат участие в спецоперация. Джоли не само се съгласила, но и предложила да примами "най-жестокия партизанин" на вечеря, където да бъде арестуван.Заедно със спецчастите звездното семейство трябвало да отидат до крепостта на Кони, да проникнат във владенията на престъпника, да отвлекат вниманието му, за да може американските военни да го заловят. Планът обаче така и не се реализирал, защото Джоли спряла да отговаря на имейлите на прокурора. 

„Касапинът от Уганда“ - така наричат Джоузеф Кони. Предполага се, че той и неговите бунтовници са отвлекли близо 70 000 деца. Част от тях са били използвани като пушечно месо в боевете, а за да няма при кого да отидат, ако решат да избягат, децата били заставяни да застрелват собствените си майки.

Предполага се, че Кони и сподвижниците му са екзекутирали около 100 000 души. Над 2 милиона души са били принудени да напуснат родните си места заради зверствата на БАС.

Превод и редакция: БЛИЦ