От 30 юни до 2 юли Троян отново ще бъде една от привлекателните и предпочитани дестинации за почитателите на музиката и приятните изживявания. След поставеното през 2016 г. начало за посрещане на юлския изгрев в сърцето на Балкана и положителния отзвук, организаторите от Община Троян са подготвили и тази година изненади. Събитието ще се проведе в подножието на голямата ски писта. Две троянски групи ще открият ивента още на 30.06.2017 г. в 16:00 ч. Официално началото ще бъде поставено от кмета Донка Михайлова в 19:30 ч., пише Марица бг.

От 19:45 до 20:30 ч. гостите на събитието ще видят на сцената „Engineer of death”. Групата е създадена през 2015 г. вдъхновена от величията „Металика“, „Мегадет“, „Блек сабат“, „Моторхед“, „AC/DC”. Членове на групата са Марин Вълков – соло китара, Марин Петков – ритъм китара, Антонио Кънев – бас китара, Константин Дочев – барабани и Румен Кънча – вокал.

Другата троянска група, която ще се качи на сцената в Балкана от 20:30 ч. до 21:30 ч., е също добре позната. „NOVO 5” се събират през 2015 г. Групата е основана между приятели със сходни музикални интереси в областта на модерния рок, прогресив, джаз, фюжън. Целта на момчетата е да свирят предимно авторска музика, като се стремят да избягат от клишираните вече кавъри и интерпретации. Бандата е в състав: Боян Ненков – китара, Христо Василев – китара/бас, Пламен Балабанов – бас, Стефан Тодоров – барабани.

Кулминацията на вечерта ще бъдат изпълненията на популярните „Обратен ефект“ и „Контрол“. В 21:30 ч. на сцената излизат „Обратен ефект“. Групата е създадена през 1998 г. от Николай Попов – вокал, Яко Доросиев – бас, Николай Николов – китара и Симеон Рафаилов – барабани. Групата определя стила си като метализирана етно-ска с ретро-пънк мотиви. Създават хитовите парчета „Моля ви, мадам“, „За Марчето“, „Полет“, „Карагьоз“, „Какво ли ти говоря“, „Чоки“ и други.

Веднага след тях, в 23:00 ч. до 00:30 ч. своите хитове ще изпълнят „Контрол“. Групата, създадена през 1988 г. е с членове Владимир Попчев – бас, Стоян Тенев – китара, Огнян Кьосовски – ударни и Иван Гатев – вокал. Групата се превръща в най-влиятелната пънк група в страната, като се появява на музикалната сцена в края на 80-те. Създават хитовите парчета „Най-щастливият ден“, „Леле, како“, „Булка“ и „Дайте ми“.

Музикалната програма ще продължи до сутринта, а в 05:00 ч. Община Троян ще подсигури автобусен транспорт за желаещите да посрещнат изгрева на билото, в подножието на „Арка на свободата“ (с тръгване от голямата ски писта).


 

Джон Лоутън излиза на сцената с Б.Т. Р.

Джон Лоутън ще бъде изненадата на тазгодишното издание на „Рок-Академия, с конкурс за авторска песен“ и ще се качи на троянска сцена на 1 юли вечерта.

И през настоящата година „Рок-Академия“ продължава своята традиция за стимулиране на млади, прохождащи рок-групи и организира срещи с големи имена от музикалната сцена, от които талантите да черпят опит. Водещ на събитието ще е Диляна Трачева, радио-водещ в Българско национално радио. На 1.07.2017 г., от 14:00 до 16:00 ч. ще се проведат традиционните майсторски класове – по китара, с големия Цветан Недялков от „Ку-ку бенд“ на тема „Китарни техники – отвъд блуса“ и Вокали с Боби Мудолов, на тема „Вокални техники за концерт и студио“. Майсторските класове ще се проведат в Информационно културен център.

От 17:30 до 19:30 ч. ще се състои конкурс за авторска песен на млади групи. Допуснати до участие в конкурсната програма са 7 групи от различни краища на страната, от които една – от Троян. След приключване на конкурса, в 20:00 ч. на сцената ще се качат младите изпълнители от „Project Two & Rock Masters“ от гр. София, които през 2016 г. заеха първо място в конкурса.

Кулминацията на вечерта ще е в 21:00 ч., когато бившият вокалист на „Юрая хийп“  Джон Лоутън ще изпълни хитови парчета, заедно с група Б.Т.Р., които вече можем да считаме за приятели на Троян.

През 2016 г. Джо Лин Търнър нарече събитието на община Троян изключително, тъй като е насочено към младежите, далече от наркотици и влияние на улицата; „давате им цел в живота“ – каза голямата звезда. Организаторите продължават традицията да събират на едно място големи имена в музикалния бранш и млади таланти.