Ексклузивно и само за „ШОУ” сценаристът и актьор Емил Марков вдига завесата за личния и професионалния си живот. Неговото име е познато от дълги години, но покрай ролята си на доц. Захариев в хитовия сериал „Откраднат живот” стана още по-разпознаваем за аудиторията. Щастливо женен е за не по-малко популярната актриса Албена Павлова, която спечели симпатиите на тв зрителите с ролята си на Гълъбинка в „Столичани в повече”. Отгледали са две прекрани деца – момче и момиче. Дъщеря им също се увлича по киното и участва в сериала с майка си, но обмисля да продължи образованието си с нещо далеч от професията на родителите си. 

- Г-н Марков, как дойде предложението да участвате в хитовия сериал „Откраднат живот” и доволен ли сте от ролята си? 
- Сериалът „Откраднат живот” е продукт на продуцентската компания „Дрийм тийм” на Евтим Милошев и Любо Нейков, в която съм и аз още от първия момент на раждането на идеята за нея. Много пъти Евтим и Любо са ми предлагали да участвам като актьор и в предишни продукти на компанията, шегували сме се, че е крайно време да покажа и аз какво мога, а не само да пиша сценарии. Но поради различни мои съображения в даден момент, аз съм отказвал. По принцип, в избирането на актьорите за един сериал, участват доста хора – и от страна на продуцентската компания, и от страна на телевизията. В случая аз се явявам „връзкар” от страна на продуцента. Но в крайна смета, одобрението, което получавам от публиката, показва, че решението на Евтим е било правилно. Благодарен съм и на главния сценарист на сериала Христина Апостолова и креативния продуцент Иван Спасов за хубавата роля, която са написали, защото ако сценарият не е добър, 

актьорът сам не може да се „спаси”

- Вашият герой се влюбва в доста по-млада от него жена. В реалния живот смятате ли, че такова нещо може да се случи. Вярвате ли всъщност, че за любовта възраст няма? 
- Това, че моят герой доц. Захариев се влюбва в много по-млада от него жена, не е нещо невероятно. Има доста примери в живота на мъже на тази възраст, които полудяват по много по-младата си любовница и са готови дори да разрушат живота си, с идеята, че ще започват живота си отначало. По-сложно е млада жена да се влюби наистина в два пъти по възрастен от нея мъж, но и такива случаи има доста. Смятам, че наистина за любовта няма възраст. Възрастовите комбинации са най-различни – има и млади мъже, влюбени в доста по-възрастни от тях жени. В любовта е възможно всичко. 


С Йоана Буковска (Виолета Захариева) и Ралица Паскалева (д-р Стилянова) по време на снимките на сериала

- Вие сте сценарист и в комедийното шоу „Комиците”. Виждате ли себе си и като актьор там? Имало ли е идея да включите и съпругата си Албена Павлова? 
- Аз съм от създателите на „Комиците”, но в момента главен сценарист на предаването е моят приятел и колега Румен Димитров. В „Комиците” съм участвал доста пъти в скечове с Христо Гърбов. Двамата с него играехме двойка разнояйчни близнаци, които са облечени като каубои и свирят на китари една и съща песен, но всеки път с различни текстове. Ние бяхме дуетът „Тъпис кънтрис” – Ицо Примата и Емо Римата. Публиката беше научила припева на песента ни и всеки път, когато играехме този скеч с нов текст, хората в залата запяваха с нас припева, който винаги беше един и същ. А що се отнася до жена ми Албена Павлова, Любо е споменавал няколко пъти, че някой ден ще трябва да я включим и нея в шоуто, защото публиката я харесва. Но дали ще стане, не знам.


На път с Албена и Мина

- С нея сте пример за щастливо семейство, но как в днешно време се постига това? 
- Как в днешно време се постига щастливо семейство? Според мен, първо усещането за щастие е в самия човек. Да, средата и външните фактори влияят много, но въпреки всичко, усещането, че си щастлив, зависи само от твоята гледна точка към нещата, зависи само от теб. Дори и в най-тежките моменти в живота, човек може да намери нещо, което да го направи щастлив, дори нещо дребно, което обаче да го усмихне. А вече за онези „големите” моменти, когато преливаш от щастие, те са Божа работа, дали и колко често ще се случат. Срещата ми с Албена във ВИТИЗ преди повече от 30 години

се оказа щастливо обстоятелство

Понеже и тя мисли за чувството на щастие като мен, двамата заедно усещаме себе си и семейството си като щастливо. Банално е да кажа, но става с търпение, взаимна толерантност и приемане на другия такъв, какъвто е. Е, имали сме много спорове, но те не са за основните, важните неща.

- Изпитвате ли ревност един към друг? Има ли някакво напрежение, когато я виждате на екран да интимничи с Любо Нейков, или пък тя към вас, когато се целувате с д-р Стилянова в “Откраднат живот”? 
- Албена, по принцип е доста ревнива, но мисля, че в случая с д-р Стилянова, т. е. актрисата Ралица Паскалева, не ме ревнува, защото се познават с Ралица още от времето, когато и тя снимаше в „Столичани в повече”. Аз не ревнувам Албена от Любо Нейков, защото също го познавам много добре и сме приятели. Макар, че знае ли човек – в живота всичко е възможно... (смее се)

- Как се запознахте с Албена и какво беше първото ви впечатление” Любов от пръв поглед ли беше? 
- Когато влязох във ВИТИЗ за първия си учебен ден там, първият човек, когото срещнах в един коридор, беше тя. Пита ме как се казвам, усмихна се и каза: „И аз съм от класа на Сашо Стоянов, добре дошъл”. Не пламна веднага любов от пръв поглед, но както се казва... усещаше се едно напрежение. 

По-късно вече любовта пламна, та не спря... 

- Вярно ли е, че тя ви е предложила брак? Вие какво изчаквахте и как реагирахте на тази нетрадиционна ситуация?
- Бяхме вече заедно четири години, Албена настояваше, че е време нашата връзка да премине в нещо по-сериозно. Но ние още бяхме млади актьори в Сливенския театър, играехме много, надявахме се да ни харесат и да дойдем към София и затова аз се „опъвах” на идеята за брак. Не че не съм искал да се оженя за нея, а просто смятах, че не е подходящият момент за това. Не, тя не ми е предлагала тържествено и официално -  просто тогава тя настоя, че няма какво да чакаме повече и аз се съгласих.


Със семейството на екскурзия в чужбина


Със съпругата Албена Павлова, дъщерята Мина и сина Здравко

- От сватбата какво помните? По какъв начин празнувате годишнините си?
- Сватбата ни беше много хубава, защото бяхме поканили не много, но качествени хора. Освен роднините ни имаше и доста мои и нейни приятели – получи се много хубав весел купон до сутринта, завършихме в нас с китара и песни до зори. Сватбата беше много хубава и заради друго, разбира се – нашата любов. Годишнините от нея празнуваме кротко, както се казва - в тесен семеен кръг.


Зад кадър с Радина Думанян (д-р Биляна Захариева)

- Имаше ли кой да ви помага при отглеждането на двете деца при натовареното ежедневие на двама души артисти?
- Синът ни Здравко се роди в Русе – родния град на Албена. Това беше времето, когато работехме в Сливенския театър. В Сливен нямаше кой да ни помага в отглеждането му. Наши колеги се занимаваха с него по някой и друг час, докато репетирахме, но като цяло си го гледахме сами, спеше по гримьорните, често пъти вечер спеше в количката и навън, пред клуба на културните дейци в града, където обсъждахме запалено постановки и на маса „решавахме” бъдещето на театъра изобщо. А дъщеря ни Мина се роди 7 години по-късно в София, където пак през повечето време си я гледахме сами. Малкият Здравко помагаше страхотно. Още беше едва 8-годишен, когато сме го оставяли сам да гледа сестра си – само на една годинка, когато сме на представление и нямаме друг вариант. Горкият, беше много притеснен и отговорен.


Зад кадър с Димо Алексиев (д-р Калин Генадиев)

- Вие сте режисьор и на постановката „Покер”, където съпругата ви си партнира с Ненчо Илчев. Как се държите с нея на работното място – има ли спречквания, подвиквания...? 
- Представлението, което направих с Албена и Ненчо Илчев преди две години, сега се играе под заглавието „Любов в лудницата”. Когато репетирам с Албена, внимавам да не се пренасят личните ни семейни отношения в работните. Е, разбира се, че някои неща си проличават в някакви реакции, в разговорите, в смешките, които си правим по време на работа, или в споровете, но мисля, че всичко е в рамките на нормалното. Работя лесно с Албена, защото тя е много рефлективна, „бърза” актриса, познаваме се до болка и бързо се разбираме, когато си обясняваме някакви неща в работата. Така е и с Ненчо, с когото сме близки приятели и се разбираме с две думи. 


Зад кадър с Дария Симеонова (Наталия Павлова)

- Какво правите през свободното си време? 
- Напоследък свободното ми време е много малко, защото снимаме активно втория сезон на „Откраднат живот”, а едновременно с това, аз продължавам работата си над единадесети сезон на „Столичани в повече”, а след това веднага трябва да започнем да пишем и дванадесети сезон. Интересът на публиката към този 

„епохален” сериал 

продължава да е много висок и затова ние продължаваме напред. Не случайно казвам „епохален”, защото първо - единадесет-дванадесет сезона на един сериал си е сериозно постижение дори и за Щатите. И второ - казвам „епохален”, защото мисля, че ние успяваме да разказваме убедително, макар и по комедиен начин, основни събития от живота на българина през последните години. Абе с две думи - живеем в епохата на „Столичани в повече” (смее се). 


С ролята си на доц. Захариев в сериала „Откраднат живот” се превърна в секссимвол

В свободното си време, въпреки че съм от Бургас, обичам да ходя из планините. Най-често ходя в Априлци, квартал Острец, махалата Боглонта. Величието на природата ми дава друг поглед към нещата от живота.       

Едно интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

Само факти:

Обича да пие бира

Любимият му цвят е зеленият

Не носи повече от 60 лв. в портфейла си 

Най-много обича да яде миш-маш, приготвен от грижовната му съпруга