11-годишно дете е забременяло в Бразилия. Момичето е станало жертва на изнасилване, а то и майка му искали да се направи аборт.

Според законите в страната – абортите не са легални и се правят единствено, ако има опасност за здравето на жените или са в следствие на изнасилване. Когато майката и детето отиват в болницата, лекар установил, че момичето е вече в 20-та седмица от бременността. Той отказал да извърши процедурата.

Лекарят обяснил, че за да се направи аборт, детето трябва да има съдебна заповед, съобщава GlasNews.bg.

Съдия в крайна сметка не дава разрешение за интервенцията.

Магистратът мотивира решението си с това, че момичето е в напреднала бременност и я посъветва, да даде бебето си за осиновяване, защото има 30 000 двойки, които биха го осиновили.

Младото момиче е попитано как ще се казва бебето и дали нейният изнасилвач ще ѝ позволи да го даде за осиновяване.

Съдията обясни още, че отказвайки този абоерт, тя защитава 11-годишното момиче, излагайки живота ѝ на риск.

Разпоредено е още момичето да бъде настанено в приют, тъй като съществува опасност сама да направи опит за прекъсване на бременността си. Решението идва и заради безопасността ѝ от нейният изнасилвач.

Случаят предизвика яростни реакции от някои религиозни общности. Те питат защо болницата има 20-седмична политика за аборти.

Службата за вътрешни работи на съда ще разследва защо съдия Джоана Рибейро Цимер е отказала на момичето да прекъсне бременността си, когато това е било в строгата правна рамка на Бразилия.

В Бразилия има около един милион аборта годишно, в сравнение с 1626 през 2012 г. Цифрите показват, че много жени избират да направят нелегален аборт там.