120 българи се прибират от Кипър в родината си с хуманитарен репатрационен полет тази вечер. Двете международни летища на страната са затворени като мярка за борба срещу коронавируса.

С полет на българската авиокомпания „България ер” по маршрута Ларнака-София острова ще напуснат 138 души, 18 от които са чуждестранни граждани – от Румъния, Франция и Нидерландия.

Очаква се самолетът да кацне в Ларнака с около 38 пътници. Те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, каквато е разпоредбата за всички влизащи на територията на Кипър, информира БНР.

Извънредният чартърен полет, с който желаещите наши сънародници могат да заминат за родината си, стана възможен благодарение на изключително интензивната работа на българското посолство в Никозия и консула ни Лила Георгиева с компетентните кипърски власти.

Заради действащата забрана за полети за осъществяването му бе необходимо специално разрешение от кипърското Министерство на транспорта.

За да противодейства на разпространението на коронавируса, Кипър затвори двете си международни летища в Ларнака и Пафос за всички граждански полети на 21 март, впоследствие мярката бе удължена до 18 април. Изключение се прави само за товарни полети, заминаване на пътници от Кипър и за хуманитарни цели.

Кипър е под карантина, със строги мерки за ограничаване на движението на гражданите до 30 април.