Украйна успя да върне 128 деца, които руските нашественици насилствено отнесоха в Руската федерация. 

Това съобщи Юлия Усенко, ръководител на отдела за защита на интересите на децата и борба с насилието на Главната прокуратура на Украйна, съобщава Укринформ .Според нея повече от 50 малки украинчета, заедно с техните родители или възпитатели, вече са на територията на страните от ЕС, предава информационната агенция УНИАН. 

„Може да попитате защо толкова малка цифра спрямо броя на депортираните? Но за нас това не е цифра – това са 128 детски живота. За завръщането им в родината е работа на голям брой хора, които с месеци полагат усиля, за да върнат поне едно дете. Това са много рискове за сигурността, включително и за тези, които помагат за това“, подчерта тя.

Както БЛИЦ писа украинският президент Володимир Зеленски предупреди и обяви, че повече от 2000 украински деца са били отвлечени до момента по време на войната с Русия.

Усенко обясни, че в случая с Русия обичайните инструменти на международното право не работят. В тази връзка са необходими усилията на международната общност и реални стъпки за връщане на децата у дома.

„Украйна прави всичко възможно, но, за съжаление, това не е достатъчно. Обичайните инструменти на дипломацията не работят, изискванията на международното хуманитарно право не важат за агресора, следователно няма единен механизъм и моделните правила не действат Нашата задача е постоянно да търсим такива пътища и да бъдем в диалог с тези, които ни подкрепят“, обобщи служителят.

По-рано комисарят на президента на Украйна по правата на детето и детската рехабилитация Дария Герасимчук уточни, че към октомври 2022 г.  най-малко 8709 деца са били принудително отведени в Русия .

От своя страна Вера Ястребова, директор на обществената организация Източна група за правата на човека, посочва, че  82 000 украински деца могат да станат потенциални жертви на принудително депортиране в Руската федерация .

През ноември 2022 г. анализатори от Американския институт за изучаване на войната съобщиха, че руските власти са започнали открито да рекламират в медиите принудителното осиновяване на украински деца .

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук