Четиринадесет души бяха потвърдени днес за загинали, а най-малко 170 други все още се водят за изчезнали, след като парче от ледник се отчупи и отприщи опустошително наводнение в Индия, предават световните осведомителни агенции.

Водната маса тръгна надолу по долина в хималайския север на Индия вчера сутринта, разрушавайки мостове, пътища и две водноелектрически централи.

"Имаше облак от прах, докато водата минаваше. Земята се разтресе като земетресение", свидетелства местният жител Ом Агарвал пред индийска телевизия.

Правителството на щата Утаракханд уточни, че 14 тела са били открити на различни места, но според местните власти 170 други са изчезнали. Петнадесет души са били спасени.

Вчера полицията определи броя на изчезналите на повече от 200 души, повечето от двете електроцентрали. Някои са били вкарани в капан в два тунела, блокирани от наводненията и от кал и скали.

Дванадесет души са били спасени от един от тунелите в неделя, но още 25-30 са били в капан във втория, става ясно от държавния служител за помощ при бедствия Пийоош Раутела.

След като главният път беше отмит, паравоенните спасители трябваше да се спуснат по склона на въжета, за да стигнат до входа.
Няколкостотин спасителни работници подновиха операцията си за търсене от първа светлина в понеделник, включително национални и държавни екипи за реагиране при бедствия, армейски и флотски водолазни екипи.

Длъжностни лица заявиха, че два язовира са изпразнени, за да спрат наводнените води да достигнат свещените градове Ришикеш и Харидвар, където властите забраняват на хората да се приближават до реката.

Селата по склоновете с изглед към реката бяха евакуирани, но с настъпването на нощта властите казаха, че основната опасност от наводнения е отминала.

Наводненията през 2013 г. в Утаракханд, които граничат с Тибет и Непал, убиха 6000 души и доведоха до призиви за преглед на проектите за развитие в държавата.

Вимлендху Джа, основател на Swechha, екологична неправителствена организация, заяви, че бедствието е "мрачно напомняне" за ефектите от изменението на климата и "случайното развитие на пътища, железопътни линии и електроцентрали в екологично чувствителни райони".