Животът може да бъде сладък, още по-сладък и и адски сладък. Особено ако това удоволствие ни струва близо 1400 лв. Уникален зелен мед, който беше открит в село с население от 89 души в област Ардануч в Артвин, Североизточна Турция. Той се продава за 20 хиляди лири (1355 лв.) за килограм.

Започна работа за регистрирането на собствена марка за зеления мед, открит в платото Аксу на надморска височина от 2800 метра в село Зекеря, съобщи турската агенция Ихляс Хабер (ИХА). 

За меда, който е зелен на цвят, за разлика от известния мед в жълти и кафяви тонове, бе сформиран научен комитет с членове от Техническият университет Карадениз и губернаторството на Артвин, областния управител.

Предвижда се брандирането на зелен мед след проучвания за ефектите му върху човешкото здраве и причините цветът му да е зелен.

89 души

Жителите на село Зекеря, което има 25 домакинства и население от 89 души, продължават да се препитават от животновъдство и пчеларство. Зеленият мед е любим на хората в селото, което в близост до границата с Грузия. Засиленият интерес към необичайния мед радва жителите на селото.

25-годишният пчелар Ахмет Пехливан заяви, че с откриването му интересът към зеления мед от различни провинции в Турция внезапно се е увеличил, като в момента те определят цена на килограм зелен мед между 15 и 20 хиляди лири, което е до 1355 лв. за килограм.

Пехливан заявяви, че в селото има зелен мед от столетия, но процесът на популяризирането му е започнал след като той го е изпратил на проф. д-р Севги Колайлъ, от Факултет по природни науки, катедра по химия, в Техническия университет Карадениз.

Анализ

„Медът привлече интереса на моята учителка Севги и след това тя направи научен анализ. Получените резултати бяха много добри и ние започнахме да работим с Губернаторство на Артвин, Областното Губернаторство и Ръководството на селото, за да брандираме и популяризираме този уникален продукт. Ще създадем и патентоваме собствена марка за нашето село Зекеря, тъй като според нашите проучвания зеленият мед се предлага само в района на Артвин в Турция.

Засега е известно, че има две специфични растения, растящи само по тези географски ширини, в нашия район, на които се дължи зеленият цвят на меда. Той се открива единствено в по-високите части на региона. Обаче не във всеки кошер се открива зеленият мед. Ние го намираме и го отделяме внимателно. Тази година добивът е нисък заради сушата и влошените климатични условия. "Поради тази причина цената на меда се увеличи", посочва пчеларят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук