Момче, което е родено през 1991 г. и починало на 15-годишна възраст от левкемия, ще бъде канонизирано за светец от Католическата църква.

Карло Акутис, който почина от левкемия през 2006 г. на 15-годишна възраст и беше неофициално известен като „Пратеникът на Господ“, беше одобрен да стане светец от папа Франциск, съобщиха от Ватикана.

Роден в Лондон от майка италианка и баща наполовина англичанин, наполовина италианец, който работеше в Обединеното кралство като търговски банкер, той израства в Милано, където се грижи за енорийския си уебсайт, а по-късно и за базирана във Ватикана академия.

Там Карло предлагал подкрепа на своите съученици, които преживявали проблеми, защитавал връстници с увреждания и хранил бездомни.

Когато починал скоро след като му поставили диагнозата левкемия, той казал на родителите си: „Щастлив съм да умра, защото съм живял живота си, без да губя дори минута от него в неща, които не биха били угодни на Бог“.

Католиците се насърчават да се молят на починали хора, за които вярват, че са на небето. Ако лицето, на което се молят, им отговори с чудо, което в католицизма се счита за всеки знак, който може да се припише само на божествена сила, тогава те могат да бъдат обявени за блажени, първата стъпка в процеса да станат светци.

Беатификацията на Карло Акутис беше обявена през 2020 г., след като Ватикана постанови, че той по чудо е спасил живота на друго момче. Смята се, че духът на Карло го е спасил през 2013 г. Тогава бразилско момче, страдащо от рядко заболяване на панкреаса, се помолило именно на него за спасение и као по чудо се излекувало.

Второ чудо, свързано с него идва през 2022 г., след като 21-годишно момиче от Коста Рика се възстановило от тежка мозъчна травма след катастрофа с велосипед във Флоренция. Докато тя се борела за живота си родителите й отишли да се помолят на гроба на Карло Акути още същия ден, твърди църквата, момичето започнало да диша само и да мърда крайниците си.