Най-малко 194 души са загинали и над 1000 са били отровени от 6 март, защото са консумирали алкохол, заяви ирански служител.

Говорителят на университета по медицински науки Ахваз Али Ессанпур каза на официалната информационна агенция на страната IRNA, че слуховете в социалните медии, които твърдят, че алкохолът може да излекува коронавируса, играе голяма роля за смъртните случаи.

Това вероятно означава, че жертвите са пили метанол. Иранските прокурори обявиха 17 ареста като част от разследването му. 

Продажбата и консумацията на алкохолни напитки са забранени сред мюсюлманите в Иран. Според иранското законодателство тези, които произвеждат, купуват или продават алкохол, могат да отидат в затвора.

Здравните служители заявиха, че в събота случаите на смъртност в Иран са 1556 от 20 600 случая. 7 635 пациенти, лекувани от вируса, известен като COVID-19, са изписани от болници.

Припомняме обаче, че се появи информация за статистика, много по-различна и мрачна от официалната. Според нея, 47 000 са болните от COVID-19 в Иран, а 2 216 - починалите.