Русия непрекъснато и успешно усъвършенства въоръжението на своя Военноморски флот (ВМФ) и е в състояние да открие всякакъв противник и, ако се наложи, да му нанесе необратим удар. Това заяви днес президентът Владимир Путин на откриването на главния военноморски парад на страната.

С него Русия отбелязва Деня на Военноморския флот, което по традиция се прави в последната неделя на месец юли.

В парада в Санкт Петербуг и Кронщат участваха 4000 военнослужещи, повече от 50 кораби, лодки и подводници, а също така и 48 самолети и хеликоптери на морската авиация. За първи път към парада се присъединиха три атомни подводници - “Княз Владимир”, “Борей” и “Орел”.

“Русия в най-кратки срокове зае достойното си място сред водещите морски държави, измина огромен път на развитие от скромния ботик (малък ветроходен и гребен кораб) на Петър Велики до мощни океански кораби и ракетни атомни подводни крайцери.

Тя придоби ефективна морска авиация с далечен и малък обсег, надеждни комплекси за брегова охрана, най-нови хиперзвукови прецизни системи на въоръжение, които нямат свой аналог в света и които ние усъвършенстваме постоянно и успешно”, заяви Путин.

Президентът подчерта, че в днешно време руският ВМФ разполага с всичко необходимо, за да гарантира защита на родината и националните интереси.

Словото си пред събралите се Путин завърши с напомняне на заветите на Петър Велики - “пред никого да не се спуска флагът на кораба, да не се отстъпва и предава кораб на врага”.