Чехите и словаците отбелязват днес 40-ата годишнина от кървавото потушаване от съветските танкове на Пражката пролет - просъществувало кратко движение за реформиране на комунизма, което застраши контрола на Москва над Източна Европа, съобщава ДПА.
Нови проучвания показват, че 108 души са загинали в сблъсъците, които последваха нахлуването на войски от Варшавския договор в Чехословакия на 21 август 1968 г., което помогна за оцеляването на комунизма още двайсетина години.

Пражкият Национален музей откри по случай годишнината експозиция, която отразява личните спомени на чехите от разгрома на Пражката пролет. Пред сградата на музея е показан съветски танк Т-54, издраскан от шрапнели по време на събитията. Експозицията включва лични вещи на пражкия студент Ян Палах, който се самозапали през януари 1969 г. в знак на протест срещу нашествието. Той почина няколко дни по-късно и се превърна в мъченик в очите на антикомунистите, припомня ДПА.

Годишнината подтикна чешки политици и държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс да направят паралел между събитията от 1968 г. в Чехословакия и нахлуването на Русия в Грузия, което е показателно за емоционалния заряд, който те носят, допълва агенцията.

Целта на днешните прояви в столиците на Чехия и Словакия, които през 1993 г. се разделиха мирно, е да насочат вниманието на обществеността към героите и жертвите. Сред очакваните гости са бивши дисиденти от Русия, България, Полша, Унгария и Източна Германия, протестирали срещу нашествието в страните си. Сред тях е Наталия Горбаневская, сега на 72 години, протестирала заедно с още седем руснаци на Червения площад на 25 август 1968 г. и наказана от съветските власти със затваряне в психиатрична болница.

В началото на 1968 г. ново поколение комунистически лидери начело със словака Александър Дубчек се обяви за реформиране на комунизма. Тяхното движение, станало известно като Пражка пролет, бе смазано от войски на Варшавския договор, изпратени от тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев. В инвазията участваха 200 хиляди войници от СССР, ГДР, Полша, Унгария и България. След нахлуването Съветите поставиха начело на Чехословакия лоялен режим, който през следващите години извърши чистки сред реформаторите. Минаха още две десетилетия, преди комунизмът да падне в Чехословакия с нежната революция през 1989 г. Последният съветски войник напусна територията на Чехословакия през 1991 г. Александър Дубчек доживя да види падането на комунизма. Той почина през 1992 г. на 70-годишна възраст.

По време на визита през 2006 г. в Прага тогавашният руски президент Владимир Путин призна моралната отговорност на Русия за потушаването на Пражката пролет, припомня ДПА. /ДВ