Тоалетна чиния от чисто злато на стойност 1 милион британски лири е открадната от двореца Бленъм седмици, след като опасенията за сигурността бяха отхвърлени от семейството, което е собственик на историческия обект, пише британското издание The Independent.

Крадците причиниха „значителни щети и наводнения“, като са извадили произведението на изкуството, което е било свързано с водопроводната и канализационната система от дома на херцога на Марлборо в Уудсток, Оксфордшир. Кражбата е била докладвана в полицията минути след като крадците си тръгнали около 4:50 часа сутринта.

Във връзка с инцидента е арестуван 66-годишен мъж. Това идва след като братът на херцога лорд Едуард Спенсър-Чърчил заяви, че няма планове да охранява напълно работещата тоалетна, създадена от италианския художник Маурицио Кателан. „Това няма да е най-лесното нещо за крадене“, каза той пред вестник The Sunday Times миналия месец.

„Първо, тя е свързана с водопровода и второ потенциален крадец няма представа кой последно е използвал тоалетната или какво е ял. Така че не, не планирам да го пазя", заявил лордът Полицията заяви, че няма да коментира договореностите за сигурност на имота или дали коментарите на лорда може да са вдъхновили кражбата.

Дворецът Бленхайм, който се рекламира като родно място на Уинстън Чърчил, потвърди, че ще бъде затворен през останалата част от деня, докато полицията разследва инцидента. „Можем да потвърдим, че „Америка“ - произведението на изкуството на Маурицио Кателан е откраднато в ранните часове тази сутрин“, се казва в изявлението на двореца.

„Ние сме натъжени от това изключително събитие, но и облекчени, че никой не е пострадал. „Знаехме, че има огромен интерес към изложбата за съвременно изкуство на Маурицио Кателан, като много от тях ще дойдат и ще се насладят на инсталациите. Ето защо е много неприятно, че е открадната толкова ценна вещ."