Историята помни не един и двама велики мъже, извоювали паметни победи на бойното поле. Има обаче и жени, които са се превърнали в легенди, заради невероятната си смелост и решителност в битките. Те са далеч по-малко, затова и победите им са още по-впечатляващи.

За тях разказва каналът "7-те най" във Vbox7.com.

7. Сестрите Трунг

Сестрите Трунг са национални героини във Виетнам. Двете повеждат въстание през 1 г. от н.е. срещу продължилото почти хиляда години китайско робство. Те успяват да съкрушат легионите на китайците и основават свое царство в Северен и Централен Виетнам. Легендите разказват за тях, че били неустрашими воини. Влизали в бой чисто голи, за да засрамят противниковите воиници. В крайна сметка след две десетилетия битки с Китай Царство Трунг било съкрушено. Сестрите се самоубили, за да не бъдат пленени живи, което било мечтата на китайския император.

Източник: vbox7.com

6. Артемизия I

Артемизия I (480 пр.н.е.) е царица на Халикарнас (днес Бодрум), град на дорийските гърци и карийците в ахеменидската сатрапия Кария и на Кос през 480 пр.н.е. Тя е дъщеря на Лигдамис. Майка е на Писинделис и е негова регентка. След смъртта на нейния съпруг тя поема управлението и се отличава със смелост и геройство.

Единствена от всички командващи, Артемизия съветва персийския цар Ксеркс да не встъпва с гърците в битка по море. Въпреки своя съвет, тя приема участие в битката при Саламин в септември 480 година пр. н. е. и се бие на страната на персите и ръководи своите 5 кораба. Тя е единствената жена, командваща войска в морските битки при Артемизион и Саламин.

Ксеркс, наблюдавайки битката от отдалените хълмове е горд с храбростта на Артемизия. Съгласно Херодот, Ксеркс казал: „Моите мъже се превърнаха в жени, а жените станаха мъже!“

Артемизия получава задачата да се грижи в Ефес за синовете на Ксеркс I. В замяна тя получава изгодни условия от съюза с персите.

Източник: vbox7.com

5. Фу Хао

Първата жена генерал в Китай. Фу Хао е една от много съпруги на крал Ву Динг. Тя е сред най-властните дами в Китай, имаща контрол над армия от 13 хиляди военни. След смъртта ѝ кралят я погребва в пищна гробница, която била открита през 70-те години. Там били открити и някои от оръжията, на които тя държи приживе.

4. Ахотеп I

През 1500 година пр.Хр в древен Египет нахлуват хиксосите. Брат и съпруг на Ахотеп бил фараон Таа II, който бил екзекутиран от хиксосите. След смъртта на фараона, Ахотеп станала регент на сина си Яхмос I. Освен че управлявала Египет, тя лично събрала воиниците на съпруга си, за да се пребори с хиксосите. След този подвиг, тя започнала да носи ордени, които били давани на най-висшите египетски генерали. Ахотеп умра на около 90 години и е погребана с големи почести.

3. Жана д'Арк

Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е напътствана от Бог и повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, обвинена в неподчинение и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. Двадесет и пет години след екзекуцията папа Каликст III преразглежда делото, признава я за невинна и я провъзгласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 г., а канонизирана през 1920 г. Заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция.

2. Зенобия

Зенобия управлявала град Палмира, днешна Сирия, в началото на миналото хилядолетие. През 250 година тя лично повежда въстание срещу Рим, съкрушава всичките изпратени срещу нея легиони и завладява голяма част от Мала Азия, Сирия и Армения. Обявява се за царица на Египет, като претендира, че е наследничка на Клеопатра. Нужни били цели 25 години, за да може Рим да съкруши Зенобия. Тя е окована в златни вериги и показана по улиците на великия град. След това е заточена във вила в покрайнините на столицата, но продължава да оказва влияние до края на живота си с редица заплетени интриги.

1. Царица Тамара от Грузия

Тамара застава начело на Грузия през 1184 година. По време на управлението ѝ Грузия достига най-големия си териториален обхват, като разбива всички околни мюсюлмански държави и покорява голяма част от днешна Турция, цяла Армения и Азербайджан. Тамара участва в повечето походи на войската си. Днес е обявена за светица.

Източник: Vesti.bg.