Руска ракета е ударила танкер, превозващ дизелово гориво, в Черно море. За това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на украинската агенция "Интерфакс".

По-рано имаше информация за удари край Одеса, но нямаше подробности за пораженията.

Това е вторият път, в който танкерът "Милениал Спирит" (Millennial Spirit), плаващ под молдовски флаг, е поразен, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Той е ударен за първи път с ракета, изстреляна от военен кораб, дни след инвазията. Тогава Молдова съобщи, че корабът е с руски екипаж, като двама са били тежко ранени.

По данни на Южното военно командване на Украйна, когато корабът е бил ударен през февруари, на борда му е имало повече от 500 тона дизел, като оттогава той плава без екипаж.

Вероятно останалата част от товара гори, се казва в изявление на украинските военни, които определиха плавателния съд като "екологична бомба със забавено действие".

Те упрекнаха руската блокада на украинските пристанища за обстоятелството, че в момента корабът плава без екипаж.

По данни на украинската армия танкерът е бил поразен от руска ракета въздух-земя Х-31, изстреляна от самолет Су-30. Изстреляни са две ракети, едната от които е уцелила танкера, съобщава "Униан". 

Украйна твърди, че инвазията на Русия е довела до огромни екологични щети и планира да търси обезщетение в международните съдилища. Сред заплахите за околната среда вследствие на инвазията е и замърсяването на водните басейни.

В социалните мрежи жители на Одеса пишат, че чуват взривове. Те се чували в самия град, а мнозина казват, че са видели и черен дим над града.