Наскоро Русия демонстрира най-новата си разработка - хиперзвуковата ракетна система „Авангард“ на група американски военни и това само на пръв поглед изглежда нелогично, пише изданието Advance.


Москва, подобно на Вашингтон през 1945 г., искаше да демонстрира на вероятния си враг най-страхотното си оръжие, но за разлика от последното, сега в градовете не бяха извършени бомбардировки, пише "Поглед инфо".

Когато в миналото Владимир Путин неочаквано въведе редица най-нови руски видове оръжия, в частност, свръхзвуковата ракетна система „Авангард“, той искаше да изясни на противниците си, че Русия вече има няколко вида изключително напреднали оръжия или ги разработва. 

Според "Advance" обаче, според съобщенията на руските медии, авангардът е показан на група американски военни инспектори. 

Имайки предвид, че тези оръжия се разработват в режим на специална тайна, новината, че Русия показва тези оръжия на американците, звучи някак нелогично, особено ако си спомняте, че Русия се е задължила да разработи тази система, за да спре по-нататъшните опити на САЩ да стегне Русия в обръч.

Според изданието през март миналата година традиционното обръщение на президента към нацията се превърна в представяне от Путин на нови руски оръжия. В края на словото си той каза, че Русия няма да трябва да разработва всички тези нови оръжия, ако САЩ и техните съюзници не игнорират добре обосновани руски опасения. 

„ Никой по същество не искаше да говори с нас, никой не ни слушаше. Слушайте сега “, каза тогава руският президент.

Така че защо руснаците решиха да покажат своя авангард на американците от сравнително близко разстояние? Според автора на материала, самият отговор предполага, ако препрочетете окончателния коментар на руския президент, направен през март 2018 г .:

„ Спрете да разклащате лодката, в която всички се намираме и която се нарича Планета Земя .“

„ Значи това не е позиция този, който иска надпревара във въоръжаването. Това е позицията на човека, който просто не иска тази надпревара, защото е опасна за целия свят. 

В опит да сплашат противниците си, САЩ пуснаха атомни бомби върху Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. 

Така Съединените щати дадоха ясно знак на Съветския съюз с какво разполагат. В по-малък мащаб, без да извърши военно престъпление, сега Русия прави същото, използвайки новите си оръжия. 

Разликата е, че САЩ демонстрираха мощните си оръжия, като по този начин декларираха своето световно господство, а Русия с последните си и други действия иска да каже:

„Да забравим за оръжията и да се съсредоточим върху бизнеса
 “, пише авторът.

Както завършва изданието, руснаците демонстрираха своя „Авангард“ и се опитаха да изяснят на американците, че от надпревара няма смисъл и че тяхната система е в състояние да преодолее всички прегради за противоракетна отбрана и да нанесе ядрен удар във всяка точка на планетата. 

Самото съществуване на такива оръжия е достатъчна причина да не продължаваме да развиваме съперничество, а да се движим в обратна посока.

Този план обаче е малко вероятно да доведе до успех, защото, по всяка вероятност, американците ще стигнат до извода, че спешно трябва да създадат нещо още по-авангардно, бързо, силно, с по-голяма сила и разрушителност.

„ Такъв ход на мисли може да се основава на геополитически съображения, но предполага мисли за трагичната съдба на човешката цивилизация и инстинктивната нужда да я унищожим. 

Днес се намираме в ситуация, в която след 20 години постепенно намаляване отново сме застрашени от разпространението на ядрени арсенали. 

И това потвърждава, че нито едно споразумение не е достатъчно и че въпросът със заплахите за самото съществуване на човечеството трябва да бъде решен по различен начин, променяйки политиките и системите на глобално ниво
 “, обобщава хърватското издание.