Застрахователният гигант AIG обяви загуби от 61.7 млрд. долара през последните три месеца на 2008. Това е най-голямата загуба за едно тримесечие в световната корпоративна история, съобщава BBC.
Компанията ще получи от правителството на САЩ 30 млрд. долара като част от обновения пакет за съживяване на икономиката. AIG вече получи 150 млрд. долара като финансова помощ, което е най-големият пакет до момента, отпускан за която и да било американска компания.

Федералният резерв и финансовото министерство обявиха, че AIG представлява "системен риск" за глобалната финансова система. Ако правителството не вземе мерки, цената, която ще платят данъкоплатците и икономиката като цяло ще бъде изключително висока, съобщиха те.

Финансовата подкрепа за застрахователния гигант е три пъти по-голяма от тази за Ситигруп, която получи 50 млрд. долара и за Bank of America, която получи 45 млрд. долара. Американски представители се опасяват, че фалит на AIG ще доведе до катастрофа, както на икономиката в САЩ, така и на световната икономика. /БЛИЦ