Нашето излизане от Еврозоната би било или глупост, или предателство, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде РИА Новости.
Министър-председателят на борещата се от години с икономическата криза южноевропейска държава даде интервю пред атинска медия във връзка с двегодишното управление на водената от него лява коалиция СИРИЗА.

"Аз никога не съм поставял въпроса нашата страна да напусне европейския валутен съюз", посочи още той. Ципрас категорично заяви, че воденият от него кабинет не обмисля въвеждането на нови мерки за икономии. Той също изрази надеждата провежданите от него реформи да бъдат одобрени от "Тройката" (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Премиерът на Гърция отрече появили се в страната му спекулации за предсрочни избори за парламент.

"Няма смисъл от извънреден вот за парламент", категоричен бе Ципрас. Той също заяви, че не се опасява от падане от власт. Според проведено наскоро проучване на общественото мнение повечето гърци дадоха предпочитанията си за дясноцентристката партия "Нова демокрация". "Социолозите винаги ни дават по-малко проценти, но ние винаги сме печелим изборите", каза още Ципрас. СИРИЗА победи на предсрочния на 25 януари 2015 г. Правителството на Ципрас е първият радикален ляв кабинет, дошъл на власт след избори в Европа. Сегашното правителство обаче е остро критикувано. Опонентите на премиера го обвиняват, че води дясна политика заради увеличаването на данъци и съкращаване на разходите в държавния бюджет.