Алжирският президент Абделмаджид Тебун затвори въздушното пространство на страната си за цялата мароканска авиация, съобщи АФП.


"Върховният съвет за сигурност реши незабавно да затвори въздушното пространство на страната за всички марокански граждански и военни самолети, както и за самолети, регистрирани в Мароко", се посочва в официалното изявление на правителството.

Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Мароко на 24 август, обвинявайки съседната страна в продължаващи "враждебни действия", които са "довели до конфликт, а не до регионална интеграция".

Преди това Алжир обяви преразглеждане на отношенията си с Мароко и засилване на сигурността на алжирско-мароканската граница.

Препъни камъкът в отношенията между Мароко и Алжир в продължение на няколко десетилетия е проблемът със Западна Сахара, спорен регион в северозападна Африка, граничещ с Алжир, Мароко и Мавритания. До 1976 г. Западна Сахара е колониално владение на Испания. След това по-голямата част от Западна Сахара е завзета от Мароко.

Бунтовниците, подкрепяни от Алжир, започнаха да се борят срещу мароканското управление. През 1976 г. Сахарската арабска демократична република (САДР) е провъзгласена на територията на Западна Сахара.